NOGOMET

PREDSTAVLJAMO UČESNIKE EURA: Poljska konjica na pogon Lewandowskog

Dva puta bili treći na svijetu

Al. Ti.

27.5.2016

Za nogometnu reprezentaciju Poljske se može reći kako nikada nije spadala u sami svjetski i evropski vrh, ali isto tako se može kazati kako su iznjedrili sjajne igrače kroz historiju.

Kada domaće stanovništvo pitate koja generacija Poljske je napoznataija, svakako će reći ona iz sredine 1970-ih koja je na Wembleyu izvukla bod protiv Engleske i koji im je bio potreban da se plasiraju na SP 1974. godine. Zanimljivo da su upravo u Njemačkoj na SP ostvarili svoj najveći uspjeh jer su osvojili bronzu, a za treće mjesto bili bolji od Brazila. Legendarni Grzegorz Lato je bio i najbolji strijelac tog prvenstva sa 7 golova.

Najveći uspjeh

Ipak na prvenstvu koje se održalo u Španiji 1982. godine ponovili su taj uspjeh i opet bili treći u svijetu, a tada su za medalju pobijedili Francusku.

Kada su u pitanju takmičenja na evropskim prvenstvima tu nisu imali velikih uspjeha, a treba naglasiti kako su zajedno sa Ukrajinom 2012. godine organizovali i EURO.

Zanimljivo kako Poljska ima i zlatnu medalju sa Olimpijskih igara 1972. godine u Minhenu.

Inače, Poljska fudbalska asocijacija je čelno tijelo cijelog fudbala u Poljskoj. Osnovano je davne 1919. godine. Prvi predsjednik bio je Edward Cetnarowski, a trenutno predsjednik je Zbigniew Boniek, koji je na ovu funkciju došao 2012. godine. Trenutno se nalaze na 27 mjestu FIFA-ne rang liste,  a najbolje plasirani bili su u septembru 2007. godine kada su zauzimali 16 mjesto.

Poljaci su se na EURO u Francuskoj plasirali zahvaljujući sjajnim igrama u grupi D gdje su bili smješteni sa Njemačkom, Gibraltarom, Gruzijom, Škotskom i Republikom Irskom (našim starim znancima).

Sjajne kvalifikacije

Završili su na drugom mjestu iza Njemačke sa 21 bodom, a koliko su jaki dovoljno govori i podatak da su prvake svijeta savladali 2:0.

Svakako prva zvijezda tima je sjajni napadač Bayerna i jedan od najboljih centarfora na svijetu Robert Lewandowski koji je samo u kvalifikacijama postigao 13 golova.

Popularni Lewa, iako ima samo 28 godina, već je postigao 34 gola u 75 utakmica i gotovo sa sigurno će vrlo brzo postati i najbolji strijelac u historiji tima, jer vodeći Wlodzimierz Lubanski na svom kontu ima 48 golova.

lewa-1

Lewandowski: Postigao 13 golova u kvalifikacijama

Da je fudbal u Poljskoj u strašnoj ekspanziji dovoljno govori i podatak da igrači iz ove zemlje imaju izuzetno bitne uloge u većim evropskim timovima. Od Rome, Fiorentine, Borussije, Bayerna, Seville... Svakako da će snažni tim Poljske biti nezgodan protivnik za sve.

Selektor Adam Nawalka će računati na sljedećih 28 igrača na predstojećem prvenstvu Evrope.

Na spisku se nalaze:

Golmani: Artur Boruc (Bournemouth/ENG), Lukasz Fabianski (Swansea City/ENG), Wojciech Szczesny (Roma/ITA), Przemyslaw Tyton (VfB Stuttgart/GER)

Odbrana: Thiago Cionek (Palermo/ITA), Pawel Dawidowicz (Benfica/POR), Kamil Glik (Torino/ITA), Artur Jedrzejczyk, Michal Pazdan (both Legia Warsaw), Lukasz Piszczek (Borussia Dortmund/GER), Bartosz Salamon (Cagliari/ITA), Jakub Wawrzyniak (Lechia Gdansk)

Sredina terena: Jakub Blaszczykowski (Fiorentina/ITA), Kamil Grosicki (Rennes/FRA), Tomasz Jodlowiec (Legia Warsaw), Bartosz Kapustka (Cracovia), Grzegorz Krychowiak (Sevilla/ESP), Karol Linetty (Lech Poznan), Krzysztof Maczynski (Wisla Krakow), Slawomir Peszko (Lechia Gdansk), Maciej Rybus (Terek Grozny/RUS), Filip Starzynski (Zaglebie Lubin), Pawel Wszolek (Hellas Verona/ITA), Piotr Zielinski (Empoli/ITA)

Napad: Robert Lewandowski (Bayern Munich/GER), Arkadiusz Milik (Ajax/NED), Artur Sobiech (Hanover/GER), Mariusz Stepinski (Ruch Chorzow)

Raspored utakmica:

12.06. Poljska - Sjeverna Irska

16.06. Njemačka - Poljska

21.06. Ukrajina - Poljska