BIH

SDS podnio krivične prijave protiv ministra zdravlja RS-a

Potrebne temeljne reforme u bh. enitetu

Fena

27.5.2016

Srpska demokratska stranka (SDS) podnijela je tri krivične prijave protiv ministra zdravlja i socijalne zaštite RS-a Dragana Bogdanića, izjavio je danas u Banjoj Luci predsjednik SDS-ovog Odbora za zdravstvo Milan Miličević.

- Prva krivična prijava se odnosi na očigledan sukob interesa koji je Bogdanić imao od 7. septembra 2013. do 30. jula 2015., kada je u isto vrijeme obavljao dužnost ministra zdravalja i predsjednika upravog odbora Zdravstveno turističkog centra „Banja Vrućica“, koji ima vrlo značajne novčane iznose i transakcije s Fondom zdravstvenog osiguranja - naveo je Miličević, koji je i predsjednik Glavnog odbora SDS-a.

Govoreći o drugoj krivičnoj prijavi, rekao je da se ona odnosi na negativan revizorski izvještaj za Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite za 2014.

Treća krivčana prijava, kaže Miličević, se odnosi na ono što je po mišljenju SDS-a najvažnije, a to je ugovor potpisan u novembru 2014. godine s društvom „Lidner“ d.o.o Beograd.

- Bogdanić je tada izdao garanciju posredstvom Nove Banke na iznos od preko 12.126. 701. KM bez saglasnosti Narodne skupštine RS, što je bila zakonska obaveza. To se pokušalo naknadno provući kroz parlamentarnu odluku što nije uspjelo - naveo je Miličević na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

SDS od pravosuđa u RS očekuje da na osnovu tih prijava, koje su, tvrdi, potkrepljene brojnim dokazima, reaguje na ozbiljan i profesionalan način.

Govoreći o stanju u zdravstvenom sistemu RS, Miličević je istakao da se mora krenuti u temeljene reforme, jer „kozmetičke promjene“ koje resorno ministarstvo radi predstavljaju samo bacanje prašine u oči.

Povodom tvrdnji koje je iznio predsjednik Odbora SDS-a za zdravstvo iz Ministarstva zdravlja RS-a ukazuju „da se radi o paušalnim i netačnim navodima koji imaju za cilj obmanjivanje javnosti i lični obračun s ministrom Draganom Bogdanićem“.

Podsjećaju da su negativni izvještaji Glavne službe za reviziju javnog sektora RS-a u nadležnosti tužilaštava i da se zbog toga navodi Miličevića „mogu smatrati neznanjem ili namjernim pritiskom na rad pravosudnih institucija“.

Kada su u pitanju "proizvoljne" ocjene o navodnom sukobu interesa u kojem se aktuleni ministar zdravlja nalazio, daodaju da je nadležna Komisija za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti RS ranije odbacila takve navode i donijela rješenje da Bogdanić nije u sukobu interesa.

- Resorno ministarstvo je odlučno u namjeri da zdravstveni sistem učini što efikasnijim i da novac koji je izdvaja za liječenje pacijenata za te namjene bude i utrošen. Podsjećamo da je Vlada RS-a donijela niz mjera u cilju stabilizacije i racionalizacije poslovanja zdravstvenih ustanova - navode iz tog resora.