SPORT

Olimpijski komitet BiH obilježio "Olimpijski dan"

Na stadionu Atletskog kluba Sarajevo

Fena

27.5.2016

Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine danas je na stadionu Atletskog kluba Sarajevo organizirao proslavu "Olimpijskog dana".

Sportska manifestacija okupila je više stotina učesnika koji su zajedno pretrčali dionicu dužine 2.000 m.

U obilježavanju "Olimpijskog dana" su učestvovali i bosanskohercegovački vrhunski sportisti i olimpijci, među kojim su bili Lucia Kimani (atletika), Tatjana Đekanović (streljaštvo), Marko Rudić (alpsko skijanje), Amel Mekić (judo), Džemal Bošnjak (boks), Tanja Karišik (ski-trčanje/biatlon), Mladen Plakalović (ski- trčanje), Emina Hadžiahmetović (stoni tenis), Adem Fetahović (boks) i drugi.

Po riječima generalnog sekretara OKBiH Saida Fazlagića, cilj obilježavanja "Olimpijskog dana" je promocija olimpijskih vrijednosti.

- Ovo je dan kada slavimo olimpizam, olimpijski pokret i olimpijske vrijednosti kao što su prijateljstvo, respekt, međusobno razumijevanje i fair play.  Ovdje smo okupili naše olimpijce, te mlade iz osnovnih i srednjih škola i fakullteta. Danas niko ne mora da pobijedi, ovdje smo  da se družimo s olimpijcima, da nam oni prenesu svoja iskustva i da svojim primjerom pokažu da svako može biti olimpijac, samo je pitanje vremena i truda koji će se uložiti. Olimpijskim danom želimo da se priključimo svim zemljama u olimpijskoj porodici, koji također, kao i u BiH, organiziraju ovakve događaje. U posljednje dvije decenije, ova manifestacija raširila je olimpijske ideale širom planete - kazao je Fazlagić.

Svi učesnici su dobili diplome Međunarodnog olimpijskog komiteta, potpisane od predsjednika Thomasa Bacha, dok su za 12 najboljih trkača u četiri kategorije osigurane medalje.

"Olimpijski dan" se slavi u više od 150 zemalja svijeta u kojim stotine hiljada ljudi učestvuju u sportskim aktivnostima, izložbama, muzičkim događajima i edukativnim seminarima.