VIJESTI

Armin Račić iz Brčkog sedam godina na birou sa fakultetskom diplomom

Inžinjeru menadžmenta organizacije odbijenice za posao svakodnevnica

A. M.

27.5.2016

Armin Račić (33) iz Brčkog sedam godina nalazi se na Zavodu za zapošljavanje sa fakultetskom diplomom. Stekao je zvanje inženjera menadžmenta organizacije i kaže da ne vidi budućnost u ovome gradu i BiH. Odbijenice za posao su mu svakodnevnica.

- Nažalost, osuđen sam da budem u ovom gradu i ovoj zemlji i moram nekako stvarati budućnost u njemu, ali pitanje je kako i da li je uopšte moguće ostvariti tu mogućnost u Brčkom i BiH? Što se tiče posla i dalje mogu samo skupljati odbijenice razne. Na konkursima, koji su većinom namješteni, predate sve papire, a nakon određenog vremena dobijete kovertu kući u kojoj piše da ne ispunjavam uslove, da nisam dostavio traženu dokumnetaciju i da imam pravo žalbe, a žalite se istom onom koji vas je odbio. Jedino što sam u ovih 7 godina radio to je devet mjeseci pripravničkog i na tome se sve završilo - kazao je Armin.

Ako se traži posao bez preporuke, kaže da ga je jako teško dobiti.

- Ako imate preporuku za posao možete se nadati, a ako nemate onda samo možete ići od vrata do vrata, moliti i tražiti. Možda tako jednoga dana nekome i dosadim, mada, danas je teško i nekome dosaditi, jer ti ljudi uglavnom vas i ne slušaju - kazao je Armin.

Armin je samo jedan od oko 500 visokoobrazovanih mladih koji se nalaze na Zavodu zapošljavanje Brčko distrikta BiH i koji imaju slična iskustvima.