NOGOMET

ZVANIČNO Jose Mourinho novi trener Manchester Uniteda!

Portugalski stručnjak stigao na "Old Trafford"

D. K.

27.5.2016

Jose Mourinho novi je menadžer Manchester Uniteda, potvrdio je to klub sa "Old Trafforda".

Portugalski stručnjak potpisao je trogodišnji ugovor, a na klupi najslavnijeg britanskog kluba zamijenit će Holanđanina Louisa van Gaala koji je otpušten na kraju sezone.

mourinho1

- Ovo je velika čast za mene. Došao sam u klub koji je jako cijenjen u svijetu. Tu je mistika i romantika koju ne može ponuditi nijedan drugi klub - rekao je Mourinho, koji će na klupi "Crvenih đavola" biti do 2020. godine.

"The Special One"

Jose Mario dos Santos Felix Mourinho, kako mu je puno ime i prezime, samoprozvani "The Special One", u trenerskoj karijeri vodio je Benficu, Uniao de Leiriju, Porto, Chelsea, Inter, Real Madrid i Chelsea.

Mourinho od Porta stvara moćni sastav koji 2003. godine osvaja trostruku krunu - prvenstvo, kup i Kup UEFA. Još veći uspjeh slijedi 2004. kada Mourinho, osim odbranjenog naslova prvaka, osvaja i Ligu prvaka.

Ti rezultati bili su dovoljni da ga ruski miljarder Roman Abramovič dovede u Chelsea, gotovo mjesec dana nakon osvajanja Lige prvaka. U Engleskoj, portugalski stručnjak s Chelseajom osvaja dva uzastopna naslova engleskog prvaka 2005. i 2006.

Mourinho u nogometnom svijetu uživa veliko poštovanje. Smatra se jednim od najboljih nogometnih trenera na svijetu. Njegovu trenersku veličinu potvrdila je i Međunarodna federacija za nogometnu historiju i statistiku, (IFFHS), koja ga je proglasila najboljim trenerom svijeta za sezone 2004/05. i 2005/06.

Nakon naprasnog odlaska iz londonske ekipe, Mourinho odlazi u Italiju, gdje sredinom 2008. potpisuje za Inter iz Milana. U roku od svega tri mjeseca, s klubom osvaja prvi trofej - italijanski Superkup.

Svoju debitantsku sezonu u Serie A završio je osvajanjem Scudetta, koji je odbranio godinu poslije. S njim osvaja Ligu prvaka 2009/10. i postaje treći trener u historiji (uz Ottmara Hitzfelda i Ernsta Happela) koji je postao prvak Evrope s dva različita kluba.