SARAJEVO

ODLUKE Vlada sprema smjenu svih direktora u GRAS-u

Ministar Fišo uputio zahtjev za uvođenje prinudne uprave

A. T. - E. D.

27.5.2016

Ovih se dana očekuje smjena Uprave preduzeća GRAS na čelu s direktorom Avdom Vatrićem. To nam je potvrdio ministar saobraćaja KS Mujo Fišo, koji je uputio i pismeni zahtjev Vladi KS da se u ovom preduzeću uspostavi prinudna uprava.

Sanacione mjere 

- S obzirom na to da nije usvojen izvještaj o radu GRAS-a za 2015. godinu, po svim procedurama treba uslijediti smjena menadžmenta. Očekujemo da se to desi u narednih deset dana. Trenutna Uprava GRAS-a ne pokazuje rezultate koji bi ovo preduzeće postavili na pozitivne grane i ni u kojoj varijanti ne mogu ispoštovati postavljene ciljeve. Moraju se desiti radikalne promjene - kazao je Fišo. 

mujo-fiso5

 Fišo: Radikalne promjene

Već na jučerašnjoj sjednici Vlade KS na dnevnom redu se trebala naći informacija o sticanju uvjeta za provođenje privremenih mjera za sanaciju stanja u GRAS-u. Ipak, sjednica je ranije prekinuta, pa se o tome nije raspravljalo. 

avdo-vatric5

Vatrić: Oboren izvještaj

O problemima u GRAS-u najviše se pričalo na prekjučerašnjem sastanku premijera KS Elmedina Konakovića i ministara u Vladi s direktorima kantonalnih institucija. Konaković je od direktora Vatrića tražio ispunjavanje ranijih obećanja, upozorivši ga da je sve manje vremena da se nešto konkretno uradi te je nagovijestio njegovu smjenu.

Sve stalo 

- Uspjeli smo penzionirati 130 radnika i dati vjetar u leđa pozitivnim tokovima. Nažalost, podaci iz prvog kvartala ove godine pokazuju da je u GRAS-u opet sve stalo. Tamo radi 400 vozača koje služi 1.400 ljudi što nigdje nema - kazao je Konaković.

Pokušali smo jučer čuti i Vatrićevo mišljenje, ali nije odgovarao na naše telefonske pozive.