SARAJEVO

SJEĆANJA Na današnji dan prije 24 godine počinjen masakr u Ferhadiji

U redu za hljeb ubijeno 26, a ranjeno 108 sugrađana

E. DRAGUNIĆ

27.5.2016

Minobacačka granata, ispaljena s agresorskih položaja oko grada, na današnji dan prije 24 godine ubila je 26, a teže i lakše ranila 108 Sarajlija dok su čekali u redu za hljeb u ulici Ferhadija. Prema svjedočenju preživjelih, to majsko jutro osvanulo je sunčano, mnogi građani su izašli u šetnju i niko nije ni slutio da će se dogoditi jedan od najvećih četničkih zločina za vrijeme četverogodišnje opsade grada.

Vječni podsjetnik

Naša ekipa je jučer bila ispred spomen-ploče u Ferhadiji, gdje je i "Sarajevska ruža" kao vječni podsjetnik na ovaj masakr.

Sugrađanin Nermin Đono je tog dana kao 11-godišnjak s prijateljem prošao ovom ulicom na biciklu. 

nermin-djono

Đono: Jaka detonacija  

- Kad je pala granata, jedan čovjek nas je uveo u zgradu "Svjetlosti". Nismo znali šta se dešava jer je bila jaka detonacija. Poslije smo vidjeli da je bio masakr. Ljudi su ležali u lokvama krvi. Prizor je bio strašan. Od straha smo pobjegli i ispričali roditeljima šta se dogodilo - kazao nam je Đono, koji danas radi u „Tržnici“.

U trenutku eksplozije sugrađanin Sado Sadović je bio na Drveniji.

- Brzo sam dotrčao ovamo i vidio haos. Kupili smo mrtve i ranjene, ubacivali ih u automobile i vozili u bolnicu. Te slike će mi ostati u glavi do kraja života - rekao je Sadović.

sado-sadovic

Sadović: Vidio haos

U Fehadiji smo jučer zatekli i bračni par Dizdarević, Šefika i Ivanku. Oni su u trenutku ovog masakra bili u Americi, a u našem gradu su imali mnogo rodbine i prijatelja.

Užasne slike

- Srećom niko od naših poznanika nije stradao. Međutim, s velikom tugom smo pratili televizijske izvještaje. Teško smo to podnijeli i danas mi se vraćaju te užasne slike koje nikad neću zaboraviti - kazala je Ivanka.

Članovi porodica ubijenih, građani i predstavnici vlasti danas će na ovom mjestu u 10 sati položiti cvijeće i odati počast ubijenima.

Imena ubijenih sugrađana

Na današnji dan 1992. godine ubijeni su: Nedžad Abdija, Ismet Ašćerić, Ruždija Bektešević, Snježana Biloš, Predrag Bogdanović, Vladimir Bogunović, Vasva Čengić, Gordana Čeklić, Mirsad Fazlagić, Emina Karamustafić, Mediha Omerović, Bahrija Pilav, Mila Ruždić, Mile Ružić, Hatidža Salić, Galib Sinotić, Abdulah Sarajlić, Sulejman Sarajlić, Sreten Stamenović, Srećko Šiklić, Božica Trajeri-Pataki, Vlatko Tanacković, Srećko Tanasković, Tamara Vejzagić-Kostić, Jusuf Vladović i Izudin Zukić.