VIJESTI

NA LICU MJESTA Niču prve konture impresivne dionice Koridora 5C

"Avaz" na najvećem gradilištu

E. Trako

27.5.2016

Most Drivuša, na dionici Koridora 5C Zenica jug - Zenica sjever, polako, ali sigurno dobiva prve konture. Dobrim dijelom stubovi su završeni, a trenutno se izvode radovi na temeljnoj konstrukciji i njihovim tijelima. Ekipa „Avaza“ bila je jučer na velikom gradilištu Koridora 5C te se uvjerila da se u posljednja dva mjeseca uradilo mnogo toga. Kranovi, desetine radnika, mašine, bageri trenutno su na najvećem gradilištu na Koridoru 5C. 

Planirana dinamika

Stubovi su odavno iznikli iz zemlje, dobrim dijelom završene su njihove takozvane glave. Uporedo s tim u pripremi je i skela koja služi za rasponsku konstrukciju i koja će služiti za premošćivanje dijelova mosta. Gradnja ove dionice finansira se iz sredstava osiguranih od Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj (KFAED), a vrijednost radova je 33,5 miliona eura. Rok za završetak radova je 2017. godina.  

Naš stručni sagovornik bio je Vanja Podhratski, inžinjer „Autocesta FBiH“ i voditelj projekta u zeničkoj regiji. On je za naš list pojasnio da se radovi odvijaju planiranom dinamikom i da ne postoje nikakva odgađanja niti zastoji. 

- Sve je završeno u roku, što se tiče dosadašnjih radova. Trenutno se izvode radovi na temeljnoj konstrukciji i tijelima stubova. Također, završena je priprema za betoniranje glavnih stubova. Nakon toga slijedi gradnja centralnih stubova koji se nalaze u rijeci, pa će biti potrebno promijeniti njen tok na drugu stranu dok ne završimo ove stubove – pojašnjava Podhratski.

On nam je pojasnio da nema vremena za gubljenje te naglasio da se paralelno s gradnjom stubova već postavlja i skela.

- Ta skela služi za rasponsku konstrukciju. Onog momenta kada se dovrše glave stubova, ima ih se još ukupno tri izgraditi, ta skela do tada će biti završena i onda kreće postepeno premošćivanje i betoniranje konstrukcije mosta. Radit će se postepeno, polje po polje – dodaje naš sagovornik. 

Što se tiče vijadukta Perin Han, koji će biti dug 400 metara, još se odvijaju radovi na temeljnim stubovima. Pola posla je završeno. 

- Mogu reći da je 50 posto stubova vijadukta već postavljeno – rekao je Podhratski. 

Kada je u pitanju dionica Drivuša – Donja Gračanica, poddionica Klopče – Donja Gračanica u ukupnoj dužini od 5,8 kilometara, dakle nastavak gradnje Koridora 5C, Podhratski nam je kazao da bi radovi na ovom dijelu mogli početi za 15 dana. 

Formiran tim

Vijeće ministara BiH na posljednjoj sjednici prihvatilo je inicijativu Ministarstva finansija i trezora i odredilo delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja ugovora o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za projekt gradnje poddionice Klopče – Donja Gračanica, vrijednog 36 miliona eura. 

Prethodno je Federalna vlada donijela odluku o realizaciji projekta gradnje ove dionice u okviru koje će se graditi i spektakularni tunel Pečuj. 

BROJKE

- 1 kilometar dužina mosta Drivuša i vijadukta Perin Han 

- 36 miliona eura vrijednost projekta Klopče – Donja Gračanica