VIJESTI

Konferencija Panevropske unije BiH počinje danas u Sarajevu

Očekuje se više od 100 učesnika

Fena

27.5.2016

U organizaciji Panevropske unije BiH danas u Sarajevu počinje trodnevna Međunarodna konferencija „Bosna i Hercegovina, Jugoistočna Evropa, Evropska unija: Izazovi integracija i regionalne saradnje u kontekstu globalizacije“.

Tom prilikom, Panevropska unija BiH pozdravit će podnošenje aplikacije za članstvo BiH u EU, te apelirati na političke zvaničnike u BiH da uz veću odgovornost i konsenzus nastave brže realizirati aktivnosti za dobijanje kandidatskog statusa BiH iz razloga promjena geopolitičkih prilika u svijetu, saopćili su organizatori.   

Prvog dana bit će upriličen panel "Evropa nas očekuje" sa predstavnicima bh. i međunarodnih institucija, te zastupnicima u Evropskom parlamentu.

U Vijećnici će drugog dana uslijediti panel o regionalnoj suradnji, na kojem će govoriti ambasadori zemalja regije u BiH, kao i panel na kojem će se obratiti predstavnici panevropskih organizacija iz regije i Evrope.

Na konferenciji, gdje se očekuje više od 100 učesnika, planirano je usvajanje Deklaracije Panevropske unije BiH koja će biti upućena svim političkim zvaničnicima u BiH, vladama zemalja regije i Evropske unije.  

Konferencija se završava u nedjelju svetom misom za sudionike-katolike u katedrali „Srca Isusova“ u Sarajevu, saopćili su organizatori.

Panevropska unija BiH je nevladina organizacija koja snažno podržava evroatlantske integracije i pridruženje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji i NATO-u.