BIH

SARAJEVO Sigurnosne mjere na najvišem nivou zbog samita "Brdo Brijuni"

Šefovi država će se okupiti 28. i 29. maja

S. D.

26.5.2016

Sarajevo će tokom vikenda bit domaćin regionalnog samita šefova država koji se svake godine održava u okviru saradnje kroz proces Brdo-Brijuni. Domaćin ovog veoma značajnog skupa je Predsjedništvo BiH, a prisustvovat će mu predsjednici Albanije, Makedonije, Crne Gore, Italije. Hrvatske, Slovenije, Srbije i Kosova.

Boravak predsjednika osam zemalja u glavnom gradu BiH veliki je i sigurnosni izazov, te policijske agencije provode niz mjera kako bi ovaj događaj sa sigurnosnog aspekta protekao na što višem nivou.

Stoga je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, kako je za „Avaz“ potvrdio Mirsad Vilić, direktor DKPT-a formirala operativni štab akcije pod nazivom „Brioni 2016“.

- U radu štaba s Direkcijom, učestvuju i druge policijske agencije, Obavještajno-sigurnosna agencija, Služba za poslove s strancima i Oružane snage BiH. S obzirom da će se mjere i radnje osiguranja poduzimati po najvišem stepenu dolazit će do privremenog ograničenja kretanja vozila i pješaka u zonama održavanja samita prije svega u blizini zgrada Predsjedništva i institucija BiH i drugih objekata u užem dijelu Sarajeva – kaže Vilić.

Aktivnosti svih uključenih u štab za sada, kaže Vilić teku po planu.

- Ne raspolažemo sa sigurnosno interesantnim saznanjima vezanim za održavanje samata te će Direkcija u saradnji i koordinaciji sa drugim policijskim agencijama poduzeti sve mjere da ovaj događaj protekne sigurno i dostojanstveno - kazao je Vilić.