BIH

GOTOVUŠA: Opasnost da BHRT ne bude u mogućnosti da prenosi Euro i utakmice reprezentacije

Kriza na državnoj televiziji

A.U.

26.5.2016

Predsjedavajući Upravnog odbora BHRT-a Esad Gotovuša rekao je da prijeti opasnost da BHRT ne bude u mogućnosti da prenosi Euro i utakmice reprezentacije BiH.

- Situacija nije zabrinjavajuća, ona je dramatična. Do kraja mjeseca slijedi nam isključenje iz EBU-a, a to ima reperkusije na naše programske obaveze i na ono što javni servis na nivou države treba da ima. Upitan je EURO, prenos reprezentacije, evropsko prvenstvo u rukometu, fudbalu, i drugi događaji - rekao je Gotovuša.

Kako je saopćeno iz BHRT-a, resorna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH nije usvojila izvještaje BHRT-a o realizaciji planskih dokumenata i reviziji finansijskog poslovanja za prošlu godinu, niti je primila k znanju programski plan za ovu godinu.

- Još jedanput u državnom parlamentu nije bilo dovoljno glasova za podršku BHRT-u. Izvještaje nisu prihvatili, planove nisu primili k znanju, vide da je stanje teško, razumiju da rješenje treba hitno naći, ali ga još ne nalaze. I nemaju odgovor na pitanje šta će se desiti ako ga uskoro ne nađu – ističe se u saopćenju BHRT-a.

Podsjećamo, trenutni model naplate RTV takse ističe krajem juna, a niko sa sigurnošću ne može reći da li će nakon toga uslijediti mrak na TV ekranima i tišina na radiju.