KOLUMNE

Hajka na reisa

LIČNOST DANA Husein ef. Kavazović

F. VELE

27.5.2016

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH mr. Husein ef. Kavazović proživljava teške dane. Zbog jedne riječi izgovorene pred preživjelim Srebreničanima protjeranim daleko od svojih ognjišta i Memorijalnog centra u Potočarima, gdje su ostali svi njihovi najmiliji, te, pri tome, potpuno istrgnute iz konteksta, reis Kavazović podvrgnut je bjesomučnoj hajci svih struktura u manjem bh. entitetu.

Lične tragedije

Isti oni predstavnici opozicije i pozicije koji su koliko jučer na protestima i mitinzima uz zvuke "Marša na Drinu" i povike "Pomoz' Bog" naklonost masa sakupljali uz pomoć potomaka zločinaca Karadžića i Mladića, prešutno podržavali uvredljive komentare patrijarha Irineja i raznih amfilohija o islamu, muslimanima, Bošnjacima i BiH, krenuli su po reisov skalp. Dodvorički to čine i pojedinci u Sarajevu pokušavajući reisa Kavazovića, poznatog po umjerenosti i mudrosti, predstaviti lažovom, licemjerom i prikrivenim radikalom.

Umjesto izjava kojima su skloni političari i dežurni prodavači magle po raznim NVO i lijevim strankama u glavnom bh. gradu, iza reisa Kavazovića stoje djela. Čovjek koji je kao muftija tuzlanski prošao dva logora, upoznao mučitelje iz struktura RS u nastojanju, kao i kazamate tzv. Herceg-Bosne, i čija je najuža porodica preživjela mučenja i torture koje na ovom mjestu nije primjereno ni navoditi, nikada nije pozivao na mržnju.

Taj tihi čovjek 1995. je na svoja pleća primio hiljade Podrinjaca koji su preživjeli genocid u Srebrenici i lično od njih tražio da se ne svete za učinjeno im zlo! Dovoljan je tada bio jedan njegov zapaljiv govor i bio bi otvoren lanac zla koji ne bi imao kraja. Nije to učinio, iako su samo koju sedmicu ranije pravoslavni sveštenici donosili blagoslov na ubice u crnim uniformama. Nije pozivao na mržnju ni kada su u njegovom muftijstvu ubijani brojni povratnici nakon agresije i genocida.

Osude terora

Reis Kavazović među prvima je osuđivao terorističke atake počinjene navodno u ime islama ne samo u BiH nego i diljem Evrope. Zbog toga je priskrbio ogromno poštovanje diljem svijeta. I ne samo to. On se prvi u IZBiH hrabro i bez fige u džepu uhvatio ukoštac s radikalnim tumačenjima islama i na osjetljivom području pokrenuo zatvaranje tzv. paradžemata. Na koncu, svojom sada čuvenom porukom "okrenite se prema kibli", lani u Potočarima je spriječio ozbiljnije posljedice prilikom napada na premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Bit će da takav reis ne odgovara mnogima pa koriste i najmanju mogućnost da ga pokušaju diskreditirati i ušutkati, a njegovu ulogu minimizirati. Snaga Kavazovićeve ličnosti, njegove poruke i djela nabolje govore ko je reisu-l-ulema IZBiH. Reis Kavazović, kao i njegov narod, nikad nije znao da mrzi. Prozivati njega za raspirivanje mržnje i pozivanje na konflikt u najmanju je ruku degutantno, podmuklo i s vrlo jasnim opasnim namjerama.