KOLUMNE

Poruke iz Vašingtona

Komentar dana

Erol AVDOVIĆ

27.5.2016

Odavno se u Vašingtonu nije govorilo ovako otvoreno o BiH, i to u izuzetno važnoj Helsinškoj komisiji za ljudska prava. Konačno znamo i zvanično da je korupcija danas najveći problem bh. društva i da BiH nagriza kao najgora hrđa. Otuda tako dugo i traje beskrupulozno kršenje ljudskih prava svih građana BiH, koji zbog korupcije ostaju i osiromašeni i obespravljeni.

Ujedno, zbog nedorečenih zakona, i onog izbornog, bh. građani još se koriste često kao glasačka mašina nacionalista. Tako se zloupotrebljava nimalo zavidni položaj svih Bosanaca, predugo podijeljenih u zavađene narode.

Te poruke s jedne od najvažnijih američkih političkih adresa, iz zgrade Kongresa, iskristalizirale su se u obliku javnog govora koji je ove sedmice, iz Vašingtona, ekspresno poslan u Sarajevo. Ali tako da i svi u susjedstvu čuju to isto. Prva je poruka da SAD, ipak, još nisu izgubile interes za BiH te da je BiH i dalje primarni američki moralni angažman. A druga je, još konkretnija, da se na evropskoj Reformskoj agendi ne smije posustati, jer je podržavaju Amerikanci.

No, te reforme neće se moći ubrzati ni u potpunosti realizirati sve dok se ne stvore uvjeti za promjenu trenutačnog bh. političkog mentaliteta, onog “ja tebi – ti meni”. Treba obustaviti negativne procese koji stvaraju korumpiranu političku i ekonomsku oligarhiju u BiH. Onu koja bi sada da zacementira nezakonski stečene ekonomske privilegije, na štetu radnika čije su fabrike zatvorene, a preduzeća rasprodata u bescjenje.

I kako je svaka politika i kadrovska i lokalna, pa tako i ova u BiH, ne smije se smetnuti s uma da se problemi neće riješiti sve dok im se pristupa isto! Ili s onim istim ljudima koji su te probleme u proteklih 25 godina stvarali. Upravo zato mladi u BiH moraju se izboriti za svoj dio vlasništva nad političkim procesom.

Bez toga se neće ostvariti ideal u koji SAD već godinama investiraju, da BiH postane zemlja jednake šanse i da bh. tržište stvara nove vrijednosti. A ne da arbitrira u korist povlaštenih, često i uz pomoć i politički kontroliranog sudstva.

Lideri, ali oni pravi, sada su doista na potezu!