BIH

Izetbegović primio ambasadora Kraljevine Saudijske Arabije

Arabija želi pokrenuti ciklus investicija u BiH

Fena

26.5.2016

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio je u posjetu ambasadora Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Hanija bin Abdullaha M. Mominaha.

Sastanak je sazvan jer je ambasador Mominah, nakon uspješne posjete visoke delegacije Kraljevine Saudijske Arabije, želio zatražiti angažman predsjedavajućeg u pripremi velikog ciklusa investicija koje Kraljevina Saudijska Arabija želi pokrenuti u našoj državi.

Predsjedavajući Izetbegović je istakao da će nastaviti u punom kapacitetu i zajedničkom interesu potpomagati razvoj prijateljskih odnosa dvije države, te iskoristiti svoj utjecaj na sve razine vlasti da pomogne pokretanje saudijskih ulaganja.

Ambasador Mominah istakao je da se radi o krupnim investicijama koje Kraljevina želi donijeti u BiH preko svog Fonda za opće investicije, čiji predstavnik je posjetio BiH te se uvjerio da postoje velike razvojne mogućnosti.

Saudijska Arabija zainteresirana je za pojačavanje turističke ponude i izgradnju luksuznih hotela s pet zvjezdica sa raznovrsnim pratećim sadržajima, kao i za ulaganja u poljoprivredu, industriju i infrastrukturu.

Razgovarano je i o mogućnostima investiranja u turističke potencijale na području Krajine i Hercegovine, kao i ulaganjima u energetski sektor. Sagovornici su saglasni da je neophodno ubrzati dinamiku realizacije programa ulaganja.

- Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović zahvalio je ambasadoru Haniju bin Abdullahu M. Mominahu za kontinuiranu podršku Kraljevine Saudijske Arabije Bosni i Hercegovini - saopćeno je iz Predsjedništva BiH.