BIH

FBI uručio priznanje MUP-u RS za uspješan rad na polju cyber kriminala

Šest pripadnika MUP-a RS dobili zahvalnice

Srna

26.5.2016

Šest pripadnika Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske dobila su danas zahvalnice direktora američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) za saradnju i doprinos u međunarodnim akcijama sprečavanja visokotehnološkog kriminala.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač istakao je da su ova priznanja veoma značajna ne samo za policajce, već i za MUP RS koji je ponosan na dugogodišnju saradnju sa FBI.

"Imamo dobre policajce, stručnjake za sajber kriminal. FBI je to prepoznao i zbog toga intenzivno sarađujemo u borbi protiv sajber kriminala na svjetskom nivou", rekao je Lukač nakon prijema za delegaciju FBI, kojoj je zahvalio za priznanja.

Šef Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet Dražen Višnjić, kojem je zahvalnicu u ime direktora FBI uručio pripadnik FBI John Bivona, rekao je da je u proteklom periodu provedeno više značajnih akcija, a kao jedna od većih je prošlogodišnja međunarodna akcija "Port royal" koja je rezultirala hapšenjem više desetina kriminalaca.

"Istražujemo i procesuiramo kriminalce sa naših prostora koji počine krivična djela kod nas i u inostranstvu, zatim kriminalce iz inostranstva koji počine krivična djela u RS i kriminalce koji koristeći infrastrukturu u našoj zemlji počine krivična djela u trećoj zemlji", rekao je Višnjić.

Bivona je istakao da je najbolje oružje u borbi protiv sajber kriminala saradnja između zemalja, koje ne mogu same da se bore s tim.

On je u ime direktora FBI zahvalio MUP-u RS za izvrstan doprinos ne samo u borbi protiv sajber kriminala, nego i u drugim akcijama.