VIJESTI

OSMANOVIĆ-EVERERS: Odluka Velimira Jukića da potpiše program obrade podataka popisa stanovništva pozitivan pomak

Pozdravljena odluka direktora Agencije za statistiku

Redakcija

26.5.2016

Ministar civilnih poslova BiH i državni koordinator za popis stanovništva Adil Osmanović, razgovarao je danas u Sarajevu sa predsjedavajućim Upravljačke grupe Međunarodne posmatračke operacije za popis stanovništva i domaćinstava u BiH 2013. godine (IMO) Piterom Everersom (Pieter Everaers) o situaciji u vezi s popisom stanovništva u Bosni i Hercegovini.

Tokom razgovora pozdravljena je odluka direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića da donese metodološka pravila koja su potrebna za objavljivanje rezultata popisa održanog  2013. godine i to u skladu sa zakonom i preporukama IMO tima.

- Ovakva odluka važna je za status aplikacije Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, jer popis jeste jedan od uslova koji su nam postavljeni, ali i za dignitet Agencije za statistiku, u čijoj isključivoj nadležnosti je provođenje i objavljivanje rezultata popisa stanovništva. Bio bi daleko sretniji da je odluka o metodologiji objavljivanja rezultata donesena konsenzusom direktora Agencije i njegovih zamjenika, ali u situaciji kakva jeste, raduje me da je direktor donio odluku bez daljeg uplitanja politike u postupak popisa - rekao je ministar Osmanović.

Direktor IMO tima Piter Everers izrazio je zadovoljstvo što je proces koji je stajao godinu i po, ponovo pokrenut. Izrazio je bojazan da rezultati neće moći na adekvatan način biti obrađeni do 1.jula, kada ističe zakonski rok za obradu te iznio prijedlog da se najprije objave manji setovi bitnih varijabli.

Apelovao je na objavljivanje rezultata u skladu sa EU propisima kako bi oni bili validni za međunarodne institucije, kao i da se vodi računa da slijedi i popis poljoprivrede, što je od izuzetnog značaja za Evropsku uniju.

Predstavnici IMO tima i Evropske unije u BiH upozorili su i da objavljivanje nezvaničnih i nepotpunih podataka u medijima može dovesti do nesporazuma te apelovali da se svi uzdrže od objavljivanja podataka do 1. jula i konačnih i legitimnih rezultata popisa.

IMO je osnovala Evropska komisija 2012. godine na poziv Vijeća ministara BiH kako bi bilo obezbjeđeno da priprema i provođenje popisa budu u skladu sa evropskim i međunarodnim standardima.

IMO čine predstavnici Eurostata, koji predsjedava Upravljačkom grupom, Generalne direkcije Evropske komisije za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju, Vijeća Evrope, Direkcije UN za statistiku, Ekonomske komisije UN za Evropu i Populacijskog fonda UN.