BIH

Bošnjačka stranka Crne Gore: Procesuirati sve one koji su predali civile vojsci RS

Tužna godišnjica od hapšenja desetina izbjeglih Bošnjaka

Redakcija

26.5.2016

Bošnjačka stranka Crne Gore podsjeća da je ovih dana tačno dvadeset četiri godine od hapšenja civila bošnjačke nacionalnosti koji su potom deportovani u Bosnu i Hercegovinu zahvaćenu ratnim vihorom.

Više desetina izbjeglih Bošnjaka – muslimana nezakonito je uhapšeno u Crnoj Gori i predato vojsci bosanskih Srba u Bosni i Hercegovini u svojstvu talaca.

Samo dvanaest deportovanih osoba je uspjelo da preživi mučenje u koncentracionim logorima, a posmrtni ostaci većine stradalih još nisu pronađeni.

Bošnjačka stranka traži od nadležnih organa da se ovaj proces iznova aktuelizuje, kako bi se svi koji su u njemu na bilo koji načun učestvovali doveli pred lice pravde.

Smatramo da ovaj ratni zločin još uvijek nije kažnjen u skladu s međunarodnim niti domaćim pravom.

Represija koju su pretrpjele bošnjačke izbjeglice u Crnoj Gori je težak zločin, nezamisliv u bilo kojim okolnostima, suprotan svim međunarodnim konvencijama,  i kao takav treba da dobije potpuni sudski epilog.

Upućujemo apel da se prestane s negiranjem ratnog zločina izvršenog prema izbjeglim bošnjačkim civilima, te da se kroz sudski epilog utvrdi krivična odgovornost počinitelja i nalogodavaca.

Podsjetimo, predstavnici BS-a su na decembarskom zasijedanju POSP-a 2015. godine potencirali važnost ovog pitanja čije rješavanje iziskuje ponovno tužilačko i sudsko procesuiranje.

Bošnjačka stranka u potpunosti podržava ideju pojedinih političkih subjekata i NVO organizacija koje se zalažu za izgradnju adekvatnog spomen obilježja u Herceg Novom, gdje je najveći broj izbjeglih civila i uhapšen.