VIJESTI

Veliki broj izlagača na sajmu turizma i eko proizvoda u Jajcu

Prisustvovale i delegacije iz Republike Hrvatske

E. C.

26.5.2016

U Jajcu je danas završen 3. Sajam turizma i eko proizvoda "STEP Jajce 2016". Sajmu su prisustvovale brojne zvanice, među kojima i premijer u Vladi SBK Tahir Lendo, te potpredsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić.

Također, prisustvovali su i načelnici općina Virovitica, Novska i Tomislavgrad.

Najveći broj izlagača dosad

Drugog dana Sajma Agencija za kulturno – historijsku i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca nastavila je sa predviđenim aktivnostima. Između ostalog, u poslijepodnevnim satima održan je okrugli sto na temu „Tradicionalni proizvodi u turističkoj ponudi Jajca“.

Sajam je svečanim programom zatvoren u 16 sati.

- Na ovogodišnjem sajmu učestvuje više od 50 izlagača, što je najveći broj do sada. Zadovoljni smo posjetom, a posebno činjenicom da je sve veća zainteresiranost građana Jajca za izložene proizvode. Sve je proteklo u najboljem redu i nadamo se kako će narednih godina biti još veća posjećenost i zainteresiranost za STEP, izjavio je Dragan Glavaš, uposlenik Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca.

Među brojnim izlagačima vlada pozitivna atmosfera, te ističu kako su zadovoljni ovogodišnjim sajmom.

- Petnaest godina se bavim proizvodnjom meda i izlažem na svim sajmovima u BiH. Zadovoljan sam sajmom, čija posjećenost je iz godine u godinu veća. Također, veći je i broj izlagača. Sajam je u jeku sezone, što je jako dobro, izjavio je Ensad Tatarević iz Bareva kod Jajca.

Slaba prodaja

- Što se moga štanda tiče, prvoga dana je bila nešto veća prodaja, ali smo jako zadovoljni. Dolazimo iz Bosanskog Petrovca, gdje je sve izraženija proizvodnja ekoloških prizvoda. Mi proizvodimo basu i sir, samo na bazi mlijeka i soli, izjavila je Lela Mandić iz Bosanskog Petrovca.

- Zadovoljan sam organizacijom sajma i nadam se da će iz godine u godinu biti još i bolja. Ipak, nisam zadovoljan prodajom, iako naše udruženje na svome štandu ima bogatu ponudu, baziranu na tradicionalnim proizvodima, izjavio je Šekib Makić, predsjednik omladinskog Udruženja Dijamant iz Jajca, čija ženska sekcija izlaže na ovogodišnjem STEP-u.

Partner Sajma turizma i eko proizvoda „STEP Jajce 2016“ je općina Zenica, a na sajmu se također predstavlja Virovitica i Tomislavgrad, bratimljeni gradovi sa Jajcem, kao i grad Novska s kojim općina Jajce ima odličnu saradnju.

Generalni pokrovitelj sajma turizma i eko proizvoda “STEP Jajce 2016“ je načelnik općine Jajce Edin Hozan, a medijski pokrovitelji su HAYAT, BHRT1, Radio Jajce i nezavisni portal Jajce Online.