VIJESTI

Ministar zdravlja Libije u službenoj posjeti BiH

Reida M.A. Eloakley obišao UKCS

Fena

26.5.2016

Ministar zdravlja u Vladi Države Libije Reida M.A. Eloakley, u periodu od 24. do 27. maja, službeno boravi u Bosni i Hercegovini. Tokom boravka u Sarajevu, ministar Eloakley posjetio je Univerzitetski klinički centar Sarajevo i razgovarao s generalnom direktoricom prof. dr. Sebijom Izetbegović.

Sastanak je protekao u srdačnoj atmosferi, a prof. Izetbegović informirala je ministra Eloakleya o trenutnoj situaciji u UKCS, te o planovima za proširenje i unapređenje rada.

Ministar Eloakley i prof. Izetbegović dogovorili su se da bi uskoro moglo doći do saradnje i potpisivanja sporazuma u odlasku ljekara iz BiH na ispomoć u libijske bolnice, te da će Država Libija uložiti novčana sredstva i pomoći u obnovi i osposobljavanju Centra za rehabilitaciju UKCS.

Osim tih aktivnosti, razgovarano je o dolasku na liječenje i rehabilitaciju u UKCS libijskih ranjenika. Ministar Eloakley je, u okviru priprema za realizaciju tog projekta, obišao i prostorije Insituta za fizijatriju i rehabilitaciju Kliničkog centra.

U nastavku posjete, ministar Eloakley susreo se s ambasadorom Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini   Petrom Ivantsovim, te nešto kasnije istog dana s premijerom FBiH Fadilom Novalićem.

Tokom susreta s premijerom, razmjenjene su informacije o aktuelnim situacijama u BiH i Državi Libiji, te su započeti razgovori o skorom dolasku delegacije libijskih biznismena da bi se proširila saradnja na ekonomskom planu.

Premijer Novalić prenio je ministru Eloakleyu želje naroda BiH za skorim smirivanjem situacije i uspostavljanju trajnog mira u Libiji, koji bi omogućio napredak i razvoj saradnje.

Ministar Eloakley posjetio je, nakon susreta s premijerom Novalićem, farmaceutsku kompaniju "Bosnalijek" gdje je Država Libija jedan od dioničara. Tokom obilaska i razgovora s rukovodstvom "Bosnalijeka" pokrenuta je inicijativa da se jedan dio, iz bogatog proizvodnog programa lijekova, izvozi na libijsko tržište i mogućnost da se godišnja dobit koja sleduje libijsku stranu kompenzira kroz kupovinu i izvoz lijekova.

- Na kraju boravka u BiH, minister Eloakley posjetit će Centar za srce u Tuzli i razgovarati s generalnim direktorom centra Emir Kabilom - saopćeno je iz Ambasade Libije u BiH.