SPORT

SELIMOVIĆ: Za odlazak sportista na specijalnu olimpijadu potrebno 136.000 KM

Rotary Gala Bal pomaže sufinansiranju odlaska bh. delegacije u Graz

Fena

26.5.2016

Rotary Gala Bal, koji će biti upriličen u subotu u Domu Oružanih snaga BiH, trebao bi pomoći sufinansiranju odlaska bh. delegacije na specijalnu zimsku olimpijadu koja će od 14. do 25. marta biti održana u Grazu.

To je na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu izjavila izvršna direktorica Specijalne olimpijade BiH Kada Selimović, ističući da će 16 sportista predstavljati BiH u alpskom skijanju i kros-kantriju.

- Za to im je potrebno osigurati zimsku opremu, koja košta oko 75.000 KM. Ukupni troškovi odlaska bh. delegacije u Austriju, uključujući i ovogodišnje ljetne i zimske pripreme, iznosili bi 136.000 KM - kazala je Selimović.

Svaka kupljena pozivnica za Rotary Gala Bal bit će donacija u fond za podršku ovim sportistima, gdje Rotary zajednica BiH tokom čitave godine skuplja sredstva za podršku Specijalne olimpijade BiH. 

- Austrija će podržati bh. delegaciju tokom boravka u Grazu osiguravajući im smještaj, hranu i lokalni prijevoz - istakao je predsjednik Rotary Kluba Sarajevo Mirza Ponjavić.

Organiziranjem drugog Gala bala, kaže, podiže se svijest javnosti o problemu sportista te promoviše društvena odgovornost pojedinaca, partnera i sponzora.  

Mladi od 18 do 30 godina, kao članovi Rotaract Kluba Sarajevo, kroz razne akcije daju doprinos odlasku bh. sportista na specijalne zimske olimpijske igre.  

- U augustu bh. predstavnici u alpskom skijanju i kros-kantriju imat će ljetne pripreme, a u novembru predviđeno je da počnu takmičarske trke - kazala je Selimović.

Osim sportista, bh. delegaciju treba činiti  25 članova, među kojima je i pet trenera i ljekar.

Na ljetnim i zimskim specijalnim olimpijskim igrama do sada su bh. sportisti osvojili 62 medalje.