SPORT

AVAZ TOWER RUNNING 2016: Za utrku uz 780 stepenica prijavljeno više od 200 učesnika

Sportski vikend u Sarajevu

Mi. K.

26.5.2016

U najvišoj zgradi u regionu, u subotu 28. maja sa početkom u 11.30 sati, po šesti put održat će se spektakularna utrka "Avaz Tower Running 2016", saopćeno je na današnjoj press konferenciji.

Vertikalni maraton

Utrka uz 780 stepenica "Avaz Twist Towera", popularni sarajevski vertikalni maraton, u organizaciji grupacije "Avaz", koja ove godine slavi 25 godina postojanja i ovaj put bit će uz bok utrkama u nekim od najpoznatijih svjetskih građevina poput "Empire State Buildinga" u Njujorku, "Messeturma" u Frankfurtu, "Taipeia 101", "Willis Towera" u Čikagu ili londonskog "Towera 42".

Organizator utrke je najveća novinsko-izdavačka kuća u Bosni i Hercegovini "Avaz-roto press", a utrka se održava u "Avaz Twist Toweru", najvišoj zgradi u regionu, sa 36 spratova i 172 metra visine.

- Tradicionalno ćemo i ove godine okupiti ljubitelje vertikalnog maratona iz Bosne i Hercegovine i regiona. Kao i prethodnih godina, imat ćemo niz iznenađenja i specijalnih gostiju. Ciljano smo odlučili da vertikalni maraton bude održan 28. maja i tako upotpunimo sportski vikend, s obzirom na to da je te subote na programu finale Lige prvaka, a dan poslije u nedjelju je na rasporedu prijateljska utakmica BiH i Španije - kazao je Almir Sokolović, predsjednik Organizacionog odbora takmičenja. 

O značaju sarajevskog vertikalnog maratona, ekstremne discipline koja je sve više popularna i u svjetskim okvirima, u kojoj se na ispit stavljaju sve psihofizičke sposobnosti učesnika, svjedoči i činjenice da je utrka u "Avaz Twist Toweru" uvrštena u Masters seriju Svjetske asocijacije “Towerrunning”, među 19 najprestižnijih takmičenja na planeti.

Vrijedne nagrade

Trenutno je prijavljeno više od 200 takmičara (150 u muškoj i 50 u ženskoj konkurenciji) iz Austrije, Švedske, Hrvatske, Srbije, BiH...

Među velikim brojem učesnika nalaze se i aktivni atletičari, ali i rekreativci, a motiva neće nedostajati, jer su u igri i vrijedne nagrade i pokloni. 

Pobjednici u muškoj i ženskoj konkurenciji "Avaz Tower Runninga 2016" zaradit će po 1.000 KM, drugoplasirani po 500 KM, a takmičari kojima pripadne treće mjesto, po 200 KM.

Pred takmičarima je nimalo lak zadatak - da istrče 780 stepenika i stignu na cilj na vidikovcu na 36. spratu "Avaz Twist Towera". 

Pripremljen je bogat revijalni program tako da zabave, pored istinskog sportskog spektakla, zasigurno neće manjkati. Inače, svi zainteresirani za učešće mogu se prijaviti i u subotu, sat prije starta utrke. 

Savjeti takmičarima 

- Ako neki takmičar uoči da je sporiji od onoga iza sebe, trebao bi se skloniti i pustiti ga da prođe. Oni koji se umore i nastave utrku hodajući, trebali bi se pomaći u desnu stranu i pustiti one koji trče. 

- Takmičarima predlažemo da prelaze po dvije stepenice u jednom koraku. 

- Srednjoprugašima će toranj savršeno odgovarati, ali maratoncima i sprinterima neće. Rekreativci bi trebali voditi računa o pravilnom i efikasnom kombiniranju trčanja, hodanja i brzog hodanja. 

- Na startu ne treba žuriti. Ukoliko se ne trči pravim tempom, deset sekundi prednosti ostvarenih na ravnom zbog potrošene energije znači minutu izgubljenu uz stepenice. 

Dosadašnji pobjednici:

2011. godina

Pavel Holec iz Češke (muška) i Banjalučanka Vladana Gavranović (ženska).

2012.

Poljak Pjotr Lobodžinski (muška), Vladana Gavranović (ženska)

2013.

Poljak Pjotr Lobodžinski (muška), Čehinja Lenka Svabinkova (ženska)

2014.

Sanel Đuliman (muška) , Selma Zrnić (ženska)

2015.

Pavel Holec (Češka, muška) i Vladana Gavranović (ženska)

Video: M. KUNARAC