SREDNJOBOSANSKI KANTON

VRIJEDNI POKLONI BOSANACA IZ ŠVEDSKE Travničkoj bolnici uručeni aparati za anesteziju

Bh. dijaspora osigurala donaciju za bolnice u domovini

K. K.

26.5.2016

Predstavnici Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine i Integrium - Savez BiH udruženja u Švedskoj skupa sa predstavnikom Salgrenska IC VGR danas  su uručili donaciju u aparatima za anesteziju u JU Bolnica Travnik.

Integrium - Savez BiH udruženja u Švedskoj osigurao je 21 aparat za anesteziju koji su namjenjeni za devet bolnica u Federaciji BiH.  

- Jedan od Bošnjaka koji radi u Salgrenskoj, on se zove Ferid Krupić, radio je na tome da dobijemo ove aparate. Dobili smo povjerenje i ovo je jedan pilot projekat od koje zavisi da li ćemo kasnije nastaviti. Neke bolnice su to vrlo dobro uskladile i kada servis prođe one će to staviti u pogon, kazala nam je Raza Kendić, predstavnica Saveza Integrium koji okuplja više bošnjačkih udruženja u Švedskoj.

Aparati su namjenjeni za bolnice u Goraždu, Zenici, Tuzli, Travniku, Konjicu, Bugojnu, Jajcu, Sanskom Mostu i Bihaću.

- Crveni križ kao globalna svjetska organizacija razvija saradnju sa mnogim organizacijama, kako u BiH, tako i izvan granica naše zemlje u oblasti pružanja humanitarne pomoći, ali i razvojnih projekata. Ovdje govorimo o jednom projekltu koji podržava zdravstveni sistem u BiH i zahvaljujem se udurženju Integrium koje je osiuralo 21 anesteziloški aparat za devet bolnica u našoj zemlji - rekao je Namik Hodžić, generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH.

Crveni križ Federacije BiH čini napopre kako bi se olakšale procedure za uvoz i distribuciju humanitarnih roba.