VIJESTI

KONAKOVIĆ I SALIHOVIĆ: Poduzeti sve aktivnosti na sanaciji deponije Smiljevića

Razgovarali premijer KS i glavni tužilac Tužilaštva BiH

Redakcija

26.5.2016

Sanacija deponije Smiljevića na Buča Potoku, koja je udaljena tri kilometra od gradske zone, bila je povod današnjeg sastanka premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića sa glavnim tužiocem Tužilaštva BiH Goranom Salihovićem.

- Ova deponija predstavlja veliki ekološki problem ne samo za građane Općine Novi Grad, one koji žive na obroncima Smiljevića, nego i za sve stanovnike okolnih naselja - istakao je premijer Konaković.

Tužilac Salihović je upoznao premijera da je istraga koju je provodilo državno tužilaštvo povremenim iskopavanjima na području deponije Smiljevića završena i da se čekaju nedostajuća sredstva radi sanacije nastale štete.

S obzirom da se radi o vrlo važnom projektu Kantona Sarajevo premijer Konaković će uputiti prijedlog Vijeću ministara i Parlamentu BiH da se dodatna sredstva odobre Tužilaštvu za sanaciju plohe, dok bi Kanton Sarajevo mogao osigurati IPA sredstva za nadogradnju deponije Smiljevića i time riješiti ovaj gorući problem u Kantonu Sarajevo.

Na današnjem sastanku je potcrtano da se sve ove aktivnosti poduzimaju s ciljem izbjegavanja velike ekološke katastrofe.