VIJESTI

Narodno pozorište Mostar otvara takmičarski dio Pozorišnih igara u Jajcu

Najstariji teatarski festival u BiH

Fena

26.5.2016

Narodno pozorište Mostar će u subotu, 28. maja svojom novom predstavom "Hotel Plaza" američkog dramatičara Neila Simona i u režiji Admira Glamočaka otvoriti takmičarski program 35. Pozorišnih igara u Jajcu, saopćeno je iz tog pozorišta.

Pozorišne igre u Jajcu su najstariji teatarski festival u BiH. Prema izboru selektora prof. dr. Sulejmana Boste, redovnog profesora na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, u konkurenciji će do 5. juna biti izvedeno sedam predstava, među kojima i predstava Narodnog pozorišta Mostar.

- Ponosni smo što je naša predstava kvalitetom zaslužila da bude u konkurenciji ovog prestižnog teatarskog festivala. Drago nam je i sretni smo što Narodno pozorište Mostar s ovom predstavom stoji rame uz rame s najboljim predstavama iz bh. produkcije - naglasio je direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović.

Iz Narodnog pozorišta Mostar su istakli kako je navedena predstava već nagrađivana na festivalima te da je glumica Maja Zećo za ulogu Muriel Tate na 13. Međunarodnom festivalu komedije “Mostarska liska” osvojila nagradu za najbolju glumicu, dok je reditelj Admir Glamočak nagrađen Specijalnom nagradom žirija za doprinos teatarskoj umjetnosti.

- U vrijeme teatra velikih koncepata, teatra koji se obračunava sa aktuelnim političkim trenutkom, naš izbor teksta jeste komedija 'Hotel Plaza', izvrsnog dramatičara Neila Simona, s tri priče o ljubavi iz raznih uglova, s ispitivanjem međuljudskih odnosa na komičan način, i to tamo u nekom New Yorku, što nam se čini kao pravi pogodak u izboru za izuzetnu mostarsku publiku. Vođeni činjenicom da teatar treba i da zabavi, da pomogne pobjeći iz svakodnevnice i ličnih problema, ipak znamo da ćemo bar u jednoj od tri priče prepoznati sebe ili osobu pored sebe. Zaista vrijedni glumci, željni dobre partnerske igre, zaigrani i spremni raditi na sebi, jesu dodatni i motiv i izazov. Mostarski teatarski uposlenici žive za predstavu - kazao je Glamočak, koji, osim što potpisuje režiju, u ovoj predstavi i glumi.

U predstavi uz Admira Glamočaka i Maju Zećo igraju: Jasna Žalica, Emir Spahić, Amela Kreso, Emir Sejfić, Ajla Hamzić i Saša Oručević. O najboljima će na Pozorišnim igrama u Jajcu odlučivati stručni žiri u sastavu Aleksandra Spasojević, Mario Drmać i Nedžad Fejzić.

 Nakon Jajca, Narodno pozorište Mostar s predstavom “Hotel Plaza” gostuje u Bugojnu, a predstava će biti izvedena 29. maja u 19.30 sati u Kulturno-sportskom centru, navodi se u saopćenju.