UNSKO-SANSKI KANTON

BIHAĆ 25 srednjoškolaca u Upravi će zaraditi po 20 KM

Grad podržao projekt “Volontiraj-Kreditiraj”

M. DEDIĆ

26.5.2016

Grad Bihać i ove godine uključio se u projekt pod nazivom “Volontiraj-Kreditiraj” koji realizira Udruženje „Infohouse“ u okviru 9. socijalnog dana na području Bosne i Hercegovine.

Uspostava kontakta

Riječ je o projektu kojim bihaćki srednjoškolci jedan dan nastave zamjenjuju danom rada u firmama i institucijama, uspostavljaju kontakt s potencijalnim poslodavcima i učenicima drugih srednjih škola te mijenjaju vlastitu predodžbu o korisnom radu. 
 
Ove godine 25 srednjoškolaca iz Katoličkog školskog centra, Gimnazije i Mješovite srednje škole provelo je jučer radni dan u Gradskoj upravi, a učenike je ugostio i bihaćki gradonačelnik Emdžad Galijašević, zaželjevši im uspješan rad.
 
- Sretan sam jer će se 25 naših mladih uvjeriti kako radi i funkcionira Gradska uprava Bihaća. Mi smo u protekle tri godine u našim javnim preduzećima i Gradskoj upravi omogućili preko Agencije za državnu službu FBiH da skoro 160 mladih osoba odradi pripravnički i volonterski staž. I ove godine ćemo omogućiti to za 50 mladih volontera - istakao je Galijašević. 

On je u svom obraćanju mladim srednjoškolcima istakao da je Gradska uprava izdvojila značajna sredstva u jačanje obrazovnih ustanova na području Bihaća i osiguranje sredstava za besplatan prijevoz srednjoškolaca.

Rad preduzeća

Projekt “Volontiraj-Kreditiraj“ najbolji je način da se srednjoškolci na licu mjesta upoznaju kako radi i funkcionira organ javne uprave, javna preduzeća, ali i privatni sektor. Udruženje „Infohouse“, zajedno sa partnerima projekta i poslodavcima, omogućava srednjoškolcima da na jedan dan vide kako izgleda obavljati različite funkcije na različitim poslovima te tom prilikom zarade 20 KM.

Socijalni dan u isto vrijeme organizira se u 50 gradova iz cijele BiH.

Uplate dnevnica

Novac od dnevnica koji srednjoškolci zarade na Socijalnom danu bit će uplaćene u Fond „Socijalni dan“ te će biti iskorišten u realizaciju ideja i projekata učenika srednjih škola učesnica projekta. Socijalni dan u isto vrijeme organizira se u 50 gradova BiH.