NOGOMET

BAŽDAREVIĆ: Nikada se nikoga nisam plašio, zašto bih sada?

Selektor uoči okupljanja u Sent Galenu

Autor:M. TANOVIĆ

26.5.2016

Već dan prije okupljanja nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine selektor našeg tima Mehmed Baždarević bio je na putu za Sent Galen. Prema starom dobrom običaju, strateg našeg državnog tima želi da fudbalere po dolasku na okupljanje u Švicarskoj dočeka precizan plan priprema. Kad, ko, gdje, šta... 

Bez obzira na to što će utakmica sa Španijom, koja je na programu 29. maja na AFG areni u Sent Galenu, biti prijateljska, Baždarević želi da je naši nogometaši dočekaju kao da je kvalifikaciona. Taj susret, kao i ona dva koja slijede poslije u Japanu, na Kirin kupu, posljednja je epizoda priprema za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, koje startaju u septembru. 

Obilazim terene

- Čim fudbaleri dođu, ići ćemo popodne na prvi trening. Zato želim ranije obići nekoliko lokacija i vidjeti šta nude i gdje se najbolje možemo pripremati – kaže Baždarević u uvodu jučerašnjeg razgovora za “Dnevni avaz”.

Meša danas u Sent Galenu očekuje sve igrače. Zapravo, sve osim Matea Sušića, koji je bio na prvobitnom spisku, a koji je naknadno oslobođen obaveza.

- Pa dobro, njegov se tim bori za titulu prvaka Moldavije tako da nije bilo rezona da ga “otimamo” od Šerifa. Taj dečko je već ranije pokazao da na njega najozbiljnije možemo računati tako da i bez njegovog dolaska znam šta se od njega može očekivati. A ostale fudbalere očekujem do popodnevnih sati – govori Baždarević. 

Otkako je dogovorena, utakmica s aktuelnim evropskim prvakom čeka se s nestrpljenjem. Mešin stav je jasan. Nakon pobjede nad slabašnim Luksemburgom i nezgodnom Švicarskom, vrijeme je za pravi test. No, on se ne plaši da bi taj test, kako god da se završi, mogao osaviti negativne posljedice po našu ekipu. 

Borbeno lice

- Čega da se plašim? I u igračkoj i u trenerskoj karijeri imao sam mnogo iskušenja, a nijednog se nisam plašio. U ovakvim susretima vidim izazov, a nadam se da moje mišljenje dijele i fudbaleri. Bolju priliku za dokazivanje teško da bi mogli imati. Stoga sam siguran da će je iskoristiti, da ćemo pokazati borbeno lice i da ni u kom slučaju nećemo iznevjeriti očekivanja naših navijača, koji će u Sent Galen sigurno doći u velikom broju.

A o ostale dvije utakmice koje ćemo igrati u Japanu, za sada je rano govoriti. Plan mi je da kombiniramo sastav kako bi svi fudbaleri koje sam pozvao, dobili dovoljno veliku minutažu da pokažu jesam li ih sa pravom zvao - govori Baždarević.

Dok će fudbaleri raditi već od danas, a Meša i njegovi saradnici od jučer, delegacija Nogometnog saveza BiH doći će u Sent Galen u petak. 

Naporan program

Pred fudbalerima je dosta naporan program. Nakon susreta sa Španijom, u kojem će morati dati sve od sebe, imat će dan pauze, a nakon toga, u utorak će krenuti put Ciriha, odakle će preko Amsterdama otputovati u Osaku. 

Na Kirin kupu, naš tim će u prvom susretu igrati s reprezentacijom Danske, 3. juna na Tojota stadionu u Aićiju, a onda će, zavisno od rezultata druge utakmice, 7. juna u Osaki igrati protiv Bugarske ili Japana. 

Spisak od 32 igrača za Španiju

Selektor Baždarević pozvao je 32 igrača za meč sa Španijom, od kojih će nekolicina otpasti za Kirin kup.

Na spisku za meč sa Španijom su sljedeći igrači:  

GOLMANI: Asmir Begović (Čelzi), Ibrahim Šehić (Karabag), Kenan Pirić (Sloboda), Goran Karačić (Zrinjski). 

ODBRANA: Ognjen Vranješ (Hihon), Mateo Sušić (Šerif), Emir Spahić (HSV), Ervin Zukanović (Roma), Sead Kolašinac (Šalke), Edin Cocalić (Mehelen), Toni Šunjić (Štutgart), Almir Bekić (Sarajevo), Aleksandar Kosorić (Željezničar), Samir Memišević (Radnik). 

VEZNI RED: Muhamed Bešić (Everton), Miralem Pjanić (Roma), Adis Hušidić (LA galaksi), Mario Vrančić (Darmštat), Sanjin Prcić (Peruđa), Anel Hadžić (Eskišehirspor), Srđan Grahovac (Rapid), Haris Medunjanin (Makabi Tel Aviv), Zvonimir Kožulj (Široki Brijeg), Tino Sušić (Hajduk), Haris Duljević (Sarajevo), Edin Višća (Bašakšehir), Miroslav Stevanović (Željezničar), Izet Hajrović (Eibar). 

NAPAD: Edin Džeko (Roma), Milan Đurić (Čezena), Riad Bajić (Konjaspor), Armin Hodžić (Dinamo Zagreb).