SARAJEVO

Uspavani direktori kantonalnih institucija bit će smijenjeni

Članovi Vlade KS upozorili čelnike javnih preduzeća, zavoda, direkcija...

Autor:E. DRAGUNIĆ

26.5.2016

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i ministri u Vladi KS jučer su održali iscrpljujuć ali veoma koristan sastanak s direktorima kantonalnih javnih preduzeća, zavoda, direkcija...

Odgovorne funkcije 

Čelnici ovih institucija su predstavili svoj rad u proteklom periodu, aktuelne projekte i planove te odgovarali na konkretna pitanja premijera i ministara.

Članovi Vlade istaknuli su napredak u preduzećima "Tržnice - pijace", "Sarajevogas" i "Vodovod i kanalizacija", dok je najviše kritika upućeno na poslovanje GRAS-a. 

Kako se moglo čuti, „Tržnice“ su povećale profit za 400 posto u prva četiri mjeseca ove godine, dok je GRAS proglašen rak-ranom u KS.  

- U GRAS-u je trenutno stanje stagnacije i nisam zadovoljan. Oni koji budu zaostajali na ovom putu kojim se kreće Kanton brzo ćemo njihove izvještaje slati na Skupštinu KS i tražiti njihovo obaranje. Tražit ćemo smjenu direktora koji spavaju - bio je jasan Konaković.

Inače, ovo je drugi ovakav sastanak u posljednja tri mjeseca, a na jučerašnjem je prisustvovalo gotovo 40 direktora kantonalnih institucija. 

- Direktori su do sada bili u zavjetrini. Želimo vidjeti šta svaki pojedinačno radi jer obavljaju veoma odgovorne funkcije za koje su dobro plaćeni. U odnosu na prošli sastanak, vidi se da smo mnoge od onih koji su spavali prilično razbudili i mnogo ih je zaslužilo pohvale - rekao je Konaković.

Ne komuniciraju 

Tokom jučerašnjeg sastanka, mnogi su direktori s pažnjom slušali izlaganje svojih kolega. Međutim, ono što je mnogima zaparalo uši, a na šta je ukazao i Konaković, jeste da mnogi čelnici kantonalnih institucija međusobno ne komuniciraju niti su razmijenili brojeve telefona.

Bez opomene za neplaćeno grijanje

Tokom izlaganja direktora "Toplana" Admira Džubura o problemima naplate komunalnih usluga, zanimljiv je komentar uputio ministar pravde i uprave KS Mario Nenadić, koji se posljednjih dana snažno bori za rješavanje ovog pitanja.

- Nakon što čitav život uredno izmirujem svaki račun, tri posljednja računa za grijanje namjerno nisam platio da vidim hoće li me iko opomenuti. Vjerujte mi, nikad me niko nije nazvao da me podsjeti ili upozori na to. Želio sam testirati ovaj sistem i eto šta se pokazalo - kazao je Nenadić.