SARAJEVO

Srednjoškolka Ajša bila portparol, a Samra stručni saradnik u općini Ilidža

Klupe zamijenili radnim mjestima

A. TABAK

26.5.2016

Da je posao portparola zahtjevan i obiman potvrdila nam je jučer učenica Srednje tehničke škole grafičkih tehnologija, dizajna i multimedije Ajša Kapetanović, koja je obavljala tu funkciju u općini Ilidža, a u okviru projekta „Socijalni dan”, koji Udruženje „Infohouse" organizira već devetu godinu.

Osam sati 

Približno 1.000 đaka iz 40 bh. gradova radilo je jučer za dnevnicu od 20 KM u ministarstvima, općinama, preduzećima...

- Veoma je teško obavljati ove poslove, s obzirom na to da prvi put radim osam sati. Obaveze su velike, ali je ovo bila odlična prilika da mladi vide jesu li neka zanimanja za njih ili ne - dodala je Kapetanović.

Oduševljenje poslom na jedan dan s nama je podijelila i učenica trećeg razreda iste škole Samra Gagula, koja nam je kazala da je ovo za nju novo iskustvo. 

samra-gagula-22

Gagula: Novo iskustvo

- Drago mi je što se mladima pruža prilika da upoznaju razna zanimanja, kao i potencijalne poslodavce. Možda u budućnosti nećemo raditi ove poslove, ali lijepo je znati kako je raditi od 8 do 16 sati – kazala je Gagula, koja je jučer bila na funkciji jednog od stručnih saradnika u Općini. 

U preduzeću “Pokop” jučer je radilo 20 učenika koji su se, između ostalog, upoznali s podacima sahranjenih osoba. 

Obišli groblja 

- Nakon toga su obišli groblja u Koševskoj dolini i posjetili prodavnicu pogrebne opreme - rekao nam je izvršni direktor Ferid Papović. 
    
I u službe općine Vogošća bilo je raspoređeno 11 učenika Srednjoškolskog centra koji su se upoznali s radom organa uprave. 

Odazvalo se 50 poslodavaca 

Prema riječima Anese Omanović iz „Infohousa“, jučer je 250 institucija, organizacija i kompanija otvorilo svoja vrata đacima.

- U Sarajevu je otprilike 50 poslodavaca zaposlilo više od 250 učenika iz 15 srednjih škola - dodala je Omanović.