VIJESTI

REIS KAVAZOVIĆ: Vlasi i balije su oni koji negiraju genocid i zločine!

Reisu-l-ulema IZBiH za "Avaz" nakon serije optužbi u javnosti

Autor:F. VELE

26.5.2016

Nakon višednevne hajke na biskupa banjalučkog mons. Franju Komaricu, na udaru žestokih napada pozicionih i opozicionih stranaka iz Republike Srpske (RS), zvaničnika vlasti, raznih borački i drugih udruženja te medija iz manjeg bh. entiteta našao se i reisu-l-ulema IZBiH mr. Husein ef. Kavazović. 

Ko su primitivci

Poglavar Islamske zajednice u BiH na udarima je za navodno "raspirivanje mržnje i prizivanje konflikata" nakon izjave na skupu u Švicarskoj da "nećemo halaliti nikome ko bude mogao, a ne bude htio da spriječi da vlah bude na čelu Srebrenice". Govor reisa Kavazovića neprihvatljivim je okarakterizirao i SDP BiH. 

U prvoj izjavi za medije nakon objavljivanja dijela snimka u kojem je, istrgnuta iz konteksta, na nekim portalima prenesena navedena izjava, reis Kavazović za "Avaz" je kazao da „i dalje misli da Srebrenicom ne mogu vladati oni koji negiraju genocid u Srebrenici, niti pak oni koji bi negirali zločine nad srpskim stanovništvom". 

- Tu sortu ljudi ja nazivam balijama i vlasima, primitivcima, jer drugo i nisu. Svaki Srbin ili Bošnjak koji se prema ovim planetarnim tragedijama odnosi ljudski, moja su braća i ja s tim nemam nikakav problem. Bit ću sretan kada se za načelnika u Srebrenici kandidira neki Srbin koji ne negira genocid - kazao je reis Kavazović za "Avaz" te dodao: 

Suština poruke

- To je ono što je bila suština moje poruke ljudima iz Srebrenice, koji žive protjerani u tuđim zemljama i čiji najmiliji naseljavaju najnaseljenije mjesto u Srebrenici, mezarje u Potočarima. Sve drugo su tumačenja, na što svako ima pravo.