KULTURA

SARAJEVO: Otvoren prvi festival “Dani Jurislava Korenića”

Osnivač Kamernog teatra 55

T. ĐEVIĆ

25.5.2016

Uvodnim riječima direktora Kamernog teatra 55 Emira Hadžihafizbegovića večeras je u Sarajevu otvoren prvi festival “Dani Jurislava Korenića”, posvećen osnivaču ove pozorišne kuće, nagrađivanom reditelju i kulturnom djelatniku Jurislavu Koreniću.

- Vraćamo Jurislava Korenića tamo gdje pripada. On je bio intelektualna i ljudska gromada, stoga se iskreno nadam da će ovaj festival postati tradicionalan - rekao je, između ostalog, u uvodnom govoru Hadžihafizbegović te pozvao ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvada Kurića da i zvanično otvori manifestaciju.  

Takmičarski program počeo je večeras izvedbom predstave “Voz” Zvezdara teatra iz Beograda, u režiji Voje Brajovića, koji zajedno sa Sergejom Trifunovićem i igra u ovom komadu. U predstavi se pojavljuju samo dva lika, Crni i Beli, prvi je bivši osuđenik i hrišćanin, a drugi ateista i profesor.

Predstava potiče publiku da bude aktivan učesnik te sama dođe do odgovora, a dočekana je aplauzom pred prepunom salom Kamernog teatra 55. Festival “Dani Jurislava Korenića”, iako bilježi prvo izdanje, privukao je veliku pažnju javnosti.

U publici su, između ostalih, bile i visoke zvanice iz diplomatskog kora, kao i brojne ličnosti iz umjetničkog i javnog  života Sarajeva i BiH. Otvaranju predstave također je prisustvovala i supruga Jurislava Korenića, Desa. 

Osim najboljih pozorišnih ostvarenja iz naše zemlje i regiona, svakog festivalskog dana bit će upriličene promocije knjiga te biti održavani okrugli stolovi. 

Na zatvaranju festivala, 3. juna, bit će dodijeljena nagrada “Žan Marolt” za najboljeg glumca/glumicu te nagrade za najbolju režiju, kostim, scenografiju, nagrada za najboljeg mladog glumca/glumicu, te nagrada “Jurislav Korenić” za najbolju predstavu u cjelini.

Festivalski žiri čine glumci Boro Stjepanović, Aleksandar Seksan i Maja Salkić, reditelj Pjer Žalica i urednica “Dnevnog avaza” Dženana Burek.