GLOBUS

KENIJA: Policija uhapsila dva pripadnika ISIL-a

Planirali bombaške napade

Fena

25.5.2016

Kenijska policija je saopćila u srijedu da je uhapsila dva čovjeka  osumnjičena da pripadaju grupi ISIL i osujetila napade eksplozivom planirane, prema njoj, u znak represije za hapšenja izvedena početkom maja.

Prema policiji, Kiguzo Mwangolo Mgutu i Abubakar Jillo Mohammed su se radikalizirali posjećujući džamiju u sirotinjskom naselju u Najrobiju, gdje ih je regrutirao ISIL. Ova grupa “pokušava da se etablira u Keniji”, saopćila je policija.

Dva čovjeka su osumnjičena da su planirala napade da bi osvetila hapšenje Mohammeda Abdi Alija, studenta medicine i navodnog šefa njihove grupe u Keniji. On je uhapšen početkom maja s druga dva čovjeka, s kojima je planirao, prema policiji napad antraksom u Keniji. Ove potvrde su ublažili zapadni izvori koji ocjenjuju da je Abdi Ali vjerovatno bio najviše uključen u regrutiranje istočnih Afrikanaca za odlazak da bi se borili u Libiji i Siriji, kao i u pripremi jednog napada.

“Nakon hapšenja Abdi Alija, pripadnici njegove mreže su pripremili, u znak represije, bombaške napade”, rekla je policija.

Hapšenje ova dva čovjeka je omogućilo da se osujete teroristički napadi planirani s eksplozivom i drugim oružjem u Najrobiju i Mombasi”, drugom gradu po veličini u zemlji.

Materijal zaplijenjen u toku hapšenja, ekseri, baterije, električni kabal, đubrivo, mobilni telefoni i druge navodne eksplozivne materije” sugerirale su da su bili predviđeni napadi , objasnila je policija. Ako su somalijski šebabi, odani al-Kaidi bili aktivni u Keniji od 2011. godine, nakon raspoređivanja kenijske vojske na jugu Somalije, trenutno ne postoji konkretan dokaz o prisustvu ISIL-a u Keniji, naveo je AFP.