KOLUMNE

Svjetsko priznanje

Ličnost dana Esad Duraković

R. H.

26.5.2016

Istaknuti akademik i profesor arapske književnosti Esad Duraković jedna je od ličnosti koja potvrđuje kako su naši intelektualci, bez obzira na polje djelovanja, vrlo cijenjeni u svijetu. Najnoviji dokaz ove teze stigao je iz Jordana, gdje je Duraković izabran za člana Kraljevske akademije nauka ove zemlje. 

Nabrojati najznačajnije rezultate Durakovićevog rada doista je veoma teško. Njegovo polje djelovanja usmjereno je na arapsku književnost, oblast o kojoj je objavio veliki broj knjiga i radova u različitim časopisima na bosanskom, arapskom i engleskom jeziku.

Akademik Duraković je dobitnik i brojnih priznanja, a jedna od najznačajnijih je "Sharjah Prize" za arapsku kulturu, koju mu je 2003. godine dodijelio UNESCO. Član je Arapske akademije nauka u Damasku, ANU BiH, a od 2013. i član Arapske akademije nauka u Kairu. Njegov doprinos radu Orijentalnog instituta u Sarajevu, čak i u najtežim vremenima ove institucije, je nemjerljiv. 

Akademik Duraković rođen je 1948. godine u Bugojnu. Osnovnu i srednju školu završio je u Sarajevu. Na Filološkom fakultetu u Beogradu 1972. godine diplomirao je arapski jezik i književnost. Četiri godine kasnije, na istom fakultetu stječe zvanje magistra filoloških nauka, a 1983. godine izabran je za docenta za predmet Arapska književnost na Filološkom fakultetu u Prištini.