GLOBUS

ZAROBLJENA U "ZONI SMRTI" Ljubav koja je prekinuta na Mount Everestu

Priča sa tužnim krajem

Autor:(Am.K.)

25.5.2016

Australijska alpinistkinja Marisa Strajdom (Maria Strydom) (34) preminula je od posljedica bolesti tokom pohoda na Mont Everest (Mount Everest) sa svojim suprugom.

Nakon tragedije njeno tijelo ostalo je zarobljeno na planini jer suprug, takođe jako bolestan, nije uspio da ga ponese sa sobom.

Njena porodica sada očajnički pokušava da smisli način kako da dopremi njeno tijelo u Australiju.

Marisin muž, Robert Gropel, je uspio da preživi ovaj pohod na osvajanje najvišeg vrha svijeta iako je obolio od jake upale pluća. Iako se ne osjeća dobro, on je "potpuno očajan" i odbija da napusti Nepal bez tijela svoje supruge.

marisa

Strydom: Preminula tokom pohoda na Mount Everest

Telo nesretne žene još se nalazi u "zoni smrti" i bit će jako teško pronaći način da se ono izvuče odatle.

Aleta Njuman (Aletta Newman), sestra preminule doktorice Strajdom, kaže da je prioritet porodice da pronađe način da se tijelo sa visine od 8.000 metara prenese u Australiju.

robert-gropel

Gropel: Odbija da napusti Nepal bez tijela svoje supruge

"Drago nam je da čujemo da će Robert izgleda uspjeti da donese Marisino tijelo. On je osoba koja će nam objasniti šta se zapravo desilo, jer je bio prisutan. U stanju je da priča o tome, ali potpuno slomljen. Odlučan je da ne napusti Nepal bez njenog tijela", izjavila je sestra preminule žene za Daily Mail.

Robertovi roditelji su doputovali u Nepal da bi mu pomogli u namjeri da tijelo supruge spusti sa velike visine i vrati ga u Australiju gde će biti sahranjeno.