SARAJEVO

Počeli radovi na sanaciji klizišta u ulici Save Skarića

Projekt finansira Općina Stari Grad Sarajevo

Fena

25.5.2016

Započeli su radovi na sanaciji klizišta u ulici Save Skarića broj 22 (Mjesna zajednica Mjedenica).

Projekt finansira Općina Stari Grad Sarajevo sa 63.845 KM, dok je Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo realizator i vrši nadzor projekta. Za izvođenje radova angažovana je građevinska firma „Grakop“ iz Kiseljaka.

- U toku su pripremni radovi koji podrazumijevaju iskopavanje terena. Vremenski uslovi malo otežavaju posao, jer po kiši je teško raditi s mehanizacijom na ovom uskom, strmom i blatnjavom terenu - pojasnili su iz Službe za komunalne poslove Općine.

Prema glavnom projektu kojeg je uradila firma „Winner Project“ iz Sarajeva, tokom sanacije ovog klizišta bit će položene cijevi za odvod i drenažu, izgrađen novi potporni zid dužine 24,9 metara i visine dva metra, naslonjen na šipove, te obnavljene stepenice i betonske ploče iza i ispred zida.

Također je predviđeno i rušenje postojećeg zida iza objekta. I na tom dijelu će se izraditi potporni zid, stepenice i ploče uz zasipanje materijala. Taj potporni zid će biti visine 2,8 metara, širine  1,60 metara. Drenažna linija će se raditi u vidu rova uz postavljanje cijevi.