BIH

SALKIĆ: Dodik je posljednji koji može komentirati reisa Kavazovića

Potpredsjednik RS-a smatra da predsjednik bh. eniteta svakodnevno vrijeđa Bošnjake

Fena

25.5.2016

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić smatra da je predsjednik RS-a Milorad Dodik „posljedni koji ima pravo“ da komentira istupe reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseina ef. Kavazovića.

- Dodik je neko ko svakodnevno vrijeđa i ponižava Bošnjake činjenicom da veliča ratne zločince, negira genocid u Srebrenici, a javnim ustanovama daje nazive ratnih zločinaca. Dodik svakodnevno vrijeđa Bošnjake i sve one koji vole zemlju BiH, time što je proglašava nemogućom zemljom, te tvrdi kako će se ona podijeliti, a RS proglašava drugom srpskom državom na Balkanu. Zato je on posljednji koji bi imao moralno i svako pravo da komentira izjave uvaženog reisa Kavazovića, rekao je Salkić.

Navodi da je Dodik i posljednjih dana „vršio strašne pritiske i atake na jednog drugog vjerskog službenika, biskupa banjalučkog Franju Komaricu, što pokazuje da Dodiku samo trebaju neprijatelji, a ne oni koji će graditi mir i stabilnost u ovoj zemlji".

- Dodik i Vlada RS-a godinama vrše diskiminaciju nad Bošnjacima, negirajući njihov bosanski jezik, onemogućavajući djeci te nacionalnosti da izučavaju nastavu nad bosanskom jeziku, rekao je Salkić i podsjetio na sve diskriminacije koje, kako je naveo Salkić, čini entitetska vlada kroz zapošljavanje i sveukupni položaj Bošnjaka.

Entitetski predsjednik Milorad Dodik prethodno je za pojedine medije u RS-u nedavni istup poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića u Švicarskoj nazvao skandaloznim.