LIFESTYLE

UZNEMIRUJUĆE: Skoro ubio bebu, ali nije uhapšen jer ga mališan ne može identifikovati!

Katastrofa pravosuđa u Oregonu

(Al. Ti.)

25.5.2016

Alicia Quinney i njen dečko Joshua Marbury, otišli su na jednodnevni izlet. Svog jednogodišnjeg sinčića Jacoba su ostavili na čuvanje prijatelju.

No, po povratku kući, par je zatekao strašan prizor. Jacob je bio izvan sebe, plakao je sam u svojoj sobi, dok je neimenovani muškarac koji je trebao brinuti o njemu, spavao na kauču, piše Aol.

Sljedećeg dana, na licu malenog su bile vidljive modrice. Otac i majka odmah su otišli doktoru i na policiju gdje im je inspektor kazao kako je svo moglo biti kobno za dijete sudeći po ozljedama.

Nekoliko dana nakon incidenta, Marbury je rekao kako mu je nasilnik priznao što je učinio.

Međutim, više od dva mjeseca nakon incidenta, nitko nije procesuiran niti uhapšen. Otac je tada krenuo u borbu za pravdu na društvenim mrežama. Objavio je fotografiju malenog sa strašnim modricama, moleći za pomoć.

“Inače svoje porodične stvari smatram vrlo intimnima i ne dijelim ih s javnošću”, napisao je. “Ali ovo je nešto posve drugo.”

Zakon u Oregonu je u najmanju ruku čudan jer su i 2009. godine poništili optužnicu protiv dadilje koja je navodno zlostavljala 16-mjesečnog dječaka. Ozljede i posjekotine koje su bile vidljive na tijelu djeteta, njima nisu dovoljan dokaz jer dječak nije mogao izravno reći da je trpio bol i ko ju je prouzrokovao.

Pravna interpretacija otežava optužnice u slučajevima kada su žrtve bebe ili djeca koja su previše uplašena da bi prokazala zlostavljača.

Jacobovi roditelji ne namjeravaju stati i pokrenuli su kampanju za promjenu zakona.

“Ni mrtvo tijelo ne može reći ko ga je ubio. Ipak, za djecu ne vrijede isti standardi jer još ne znaju i ne mogu govoriti???? Pa ne može ni mrtvo tijelo, a ipak postoje presude ubicama”, rekao je Marbury u svom postu, koji je podijeljen gotovo 300.000 puta.

“Niko ne može samo tako izudarati dijete i nastaviti kao da se ništa nije dogodilo samo zato što dijete ne zna pričati”, napisao je Marbury.