VIJESTI

Predsjedništvo BiH prihvatilo poziv za učešće na NATO summitu u Poljskoj

Na današnjoj sjednici u Sarajevu

Fena

25.5.2016

Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici prihvatilo poziv generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, upućen predsjedavajućem Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću, za učešće na NATO summitu u Republici Poljskoj, u Varšavi, koji će biti održan  9. jula ove godine.

Predsjedništvo BiH donijelo je Odluku o pristupanju Bosne i Hercegovine Protokolu o izmjenama i dopunama Međunarodne konvencije o pojednostavljenju i usklađivanju carinskih postupaka.

Također, odobrilo je zaključivanje Administrativnog ugovora o predizbornoj pomoći za lokalne izbore 2016. godine između Centralne izborne komisije BiH i Vijeća Evrope i Protokola o korištenju zajedničke liste prevodilaca u oblasti migracija i azila.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo Sporazum između Vijeća ministara BiH i Savezne Vlade Austrije o razmjeni i međusobnoj zaštiti tajnih podataka i Sporazum između BiH i Republike Azerbejdžan o međunarodnom drumskom prijevozu.

Stav je bh. Predsjedništva da naša zemlja treba da učestvuje u kapitalu Fonda za migrante i izbjeglice uspostavljenom u okviru Razvojne banke Vijeća Evrope. Zadužuje se Ministarstvo finansija i trezora BiH da, u saradnji s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, utvrdi visinu donatorskih sredstava koja bi BiH mogla uplatiti u Fond.

Na današnjoj sjednici Predsjedništvo BiH ratificiralo je Protokol o prekograničnom nadzoru između Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore, i Nota sporazum - razmjena nota između Vijeća ministara BiH i Vlade Narodne Republike Kine o dodjeli bespovratne pomoći, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.