KANTON 10

Prezentiran Nacrt Prostornog plana Livanjskog kantona

Dokument će izraditi stručnjaci iz Banja Luke

A. K.

25.5.2016

Predsjednik Vlade Livanjskog kantona, Draško Dalić, danas je s resornim ministrom Hikmetom Hodžićem prisustvovao prezentaciji Nacrta Prostornog plana LK, kojeg ovaj kanton do sada uopće nije imao.

Uz predstavnike Vlade LK, sastanku su prisustvovali i predstavnik Federalnog Ministarstva prostornog uređenja, Enver Džomba i Dragica Hrnić, direktorica Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju (IUGERS) iz Banjaluke čiji su stručnjaci i autori Prostornog plana.

- Očekujem da ćemo vrlo brzo dobiti Prostorni plan koji će, kao jedan od najbitnijih dokumenta, omogućiti strateške stvari za ovaj prostor, u prvom redu mislim na infrastrukturne projekte:  autocestu Banjaluka-Glamoč-Livno-Split, brzu cestu Travnik-Bugojno-Livno-Split, brzu cestu Šujica-Tomislavgrad-Posušje-Mostar i plinovod uz navedene ceste i druge projekte - kazao je Dalić, dodajući da Prostornim planom neće biti ograničenja u korištenju energetskih, vjetro, hidro i solarnih potencijala kao i termoenergetskih objekata.

Dogovoreno je da će navedeni banjalučki Institut prilikom izrade konačne verzije Prostornog plana LK za razdoblje 2008. – 2028. godine ugraditi sugestije resornih federalnih ministarstava i Ureda predsjednika Vlade LK.