NOGOMET

PODRŠKA IZ KATALONIJE: Plamen Željine Grbavice vječno će da gori!

"Diari Ara" piše o akciji sarajevske ekipe

A.U.

25.5.2016

Treće najčitanije novine u Kataloniji "Diari Ara" objavile su priču o FK Željezničaru i akciji izgradnje evropske Grbavice pod naslovom "Vječni plamen stadiona koji je izgorio u ratu". 

- Stadion Željezničara, koji se nalazi u poznatom naselju Grbavica, izgorio je 1992. godine, a zapalila ga je vojska bosanskih Srba. Svi su plakali jer su svi znali da je to jedan od najvažnijih trenutaka u historiji Balkana - piše Ara, linkujući video zapaljenog stadiona. 

U tekstu se navodi da je srpska vojska bila kod restorana "Plavi 11" i minirala je područje oko stadiona Željezničara.

- Tokom skoro četiri godine rijeka Miljacka bila je linija razgraničenja između dvije strane. Grbavica, gdje je stadion Željezničara, bila je okupirana od strane bosanskih Srba uz pomoć Jugoslovenske narodne armije, koja je stigla preko istočne Republike BiH - navodi Ara.

Ističe se da je u požaru izgorilo 316 pehara Sportskog društva Željezničar (42 pripadala fudbalerima), kao i sve pomoćne strukture stadiona.

- Od 1996. godine prijatelji, ljubavnici, komšije i porodice udružile su snage kako bi obnovile Grbavicu, makar privremeno. Prvu utakmicu nakon rata odigrali su protiv gradskih rivala FK Sarajevo - navodi se u tekstu.

Dodaje se da je Željezničar star skoro stotinu godina i može se pohvaliti da je proizveo igrače poput Edina Džeke, nakon čega se osvrću na akciju izgradnje evropske Grbavice: "Prije nekoliko sedmica klub je započeo akciju kupovine stolica za obnavljanje Grbavice kako bi klub svoje evropske utakmice mogao igrati na svom stadionu, što nisu mogli u posljednih deset godina. Obnova nakon rata ispunila je uslove, ali je UEFA 2004. godine postrožila pravila".

Navode da je cilj kluba skupiti novac za oko 3.000 novih stolica, te obavljanje dodatnih poslova, a bila je potrebno učešće velikog broja ljudi kako Željo evropske utakmice ne bi igrao na stadionu Sarajeva.

- Kampanja je već privukla donacije od velikog broja ljudi, počevši od bivših igrača Džeke, Semira Štilića, Ibrahima Šehića ili tenisera Damira Džumhura. Inicijativa je otkrila i dirljive priče poput dječaka koji je uštedio 150 eura da kupi Playstation, ali ih je onda odlučio donirati za obnovu voljene Grbavice - piše Ara.

Napominju da je otac, ponosan na svog sina, na kraju kupio od drugog novca kupio Playstation.

- Nekoliko dana kasnije Željo je u susretu sa Olimpikom (još jednom ekipom iz Sarajeva) izašao u drugačijim dresovima. Na njima piše „Mi smo Željini, Željo je naš“, što je znak zahvalnosti navijačima – navodi Ara, a tekst završavaju rečenicom: Plamen Grbavice vječno će da gori!

Tekst na "Diari Ari" možete pogledati klikom ovdje