OSTALI SPORTOVI

PREVAZIĐITE VLASTITE GRANICE Trebević Challenge, od udobne sofe do vrha Sofe

Kroz rekreaciju, zabavu i takmičenje do vrijednih nagrada

Mi. K.

25.5.2016

Planinarsko društvo "Javorina" je u cilju promocije trail trčanja i planinarske staze Midi Trail koja Sarajevo preko Trebevića spaja s Jahorinom, kreiralo jedinstveno takmičenje nazvano Trebević Challenge u kojem mogu učestvovati svi rekreativci i sportisti koji vole planinu, trčanje, zabavu, takmičenje i prevazilaženje vlastitih granica.

Riječ je o izazovu koji traje do 3. juna .2016. godine putem kojeg organizatori žele kroz zabavu podstaći što više vježbača da savladaju uspon od Sarajeva do vrha Trebevića pri čemu mogu poboljšati kondiciju, pratiti lični napredak, uživati u prirodi i osvojiti vrijedne nagrade.

Trebević Challenge se odvija na stazi od Kozje ćuprije do vrha Sofe dugoj 10 km s 1.100 m uspona i predstavlja prvu trećinu Midi Traila, rute na kojoj će se 30. juna 2016. godine odvijati međunarodna trka u okviru takmičenja Jahorina Ultra Trail.

Od Kozje ćuprije staza preko Močila vodi u ulicu Jarčedol, zatim prolazi kroz ulicu Iza gaja, izlazi na Apelov put, prolazi Bob stazom, ide do Prvog šumara a zatim kod hotela Pino nastavlja planinarskom stazom do Dobrih voda odakle se odvaja desno i preko grebena vodi do vrha Sofe gdje je cilj.

Svi zainteresovani učesnici GPS zapis staze mogu skinuti na sljedećem linku dok je kompletna ruta opisana na blogu Trčim jer štrčim na kojem su fotografije koje će učesnicima ovog jedinstvenog takmičenja olakšati praćenje treka.

Prema riječima Sanje Kavaz, direktorice Jahorina Ultra Traila, svi koji žele učestvovati javno u izazovu nazvanom Trebević Challenge trebaju da tokom uspona do vrha snime svoj trening bilo kojom aplikacijom ili uređajem koji bilježi trasu, udaljenost i vrijeme za koje su završili aktivnost te da na samom vrhu Sofe sačine fotografiju kojom će dokumentovati svoj uspon.

Podatke sa treninga i fotografiju je zatim potrebno postaviti na Facebook stranici Trebević Challengea.

Prema pravilima, svaki takmičar može postaviti više zapisa sa svojih treninga dužinom naznačene staze. Na ovaj način takmičari povećavaju sebi šansu da osvoje nagradu, a treninzima na ovom dijelu staze dobijaju kvalitetnu penjačku kondiciju i pripremu za planinske trke.

Ono po čemu je Trebević Challenge jedinstveno takmičenje jeste to što pobjednici ovog izazova ne moraju biti najbrži trkači. Pobjednici su finišerka i finišer koji budu imali zabilježeno vrijeme najbliže trenutnom rekordu staze u ženskoj i muškoj kategoriji koje su postavili rekreativci solidne kondicije, dakle, ne radi se o vrhunskim finišerskim vremenima.

Organizatori neće otkrivati rekorde staze sve do završetka takmičenja, 3. jula 2016. godine.

Po završetku takmičenja, organizator će otvoriti kovertu i objaviti rekorde staze kao i učesnike s najbližim rezultatom koje će partner Jahorina Ultra-Traila, GBT Banja Luka nagraditi vrijednim robnim nagradama dok će hotel Pino na Trebeviću učesniku koji tokom ovog perioda zabilježi najveći napredak kroz treninge na Trebeviću, pokloniti kupon za wellness odmor i ručak za dvije osobe.

Preporuka domaće kompanije za proizvodnju sportske odjeće, GBT Banja Luka svim učesnicima ovog izazova je da sa sobom obavezno ponesu vodu, nose sportsku opremu od laganih dri-fit materijala te da na dijelovima staze s velikim usponom, hodaju, a trčanje ubace na blagim uzbrdicama. Takođe savjetuju da brzinu kretanja prilagode sopstvenoj kondiciji jer u ovom izazovu, nije presudno biti najbrži već stići do cilja.