BIH

BOROVAC: Svjesni smo doprinosa koji bh. dijaspora ima na razvoj BiH

Ministarstica za ljudska prava i izbjeglice BiH

Fena

25.5.2016

Osmi godišnji susret pod nazivom „Dani Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti u BiH“ bit će održani od 26. do 29. maja u Neumu.

Kako je rečeno na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu, riječ je o međunarodnom naučnom skupu koji će okupiti oko 1.000 učesnika iz BiH i regije te 260 vrhunskih predavača iz oblasti medicinskih, tehničkih te društvenih nauka i umjetnosti iz Kanade, Sjedinjenih Američkih Država, Holandije, Malte, Norveške, Njemačke, Švedske, Turske, Velike Britanije, Crne Gore, Hrvatske, Srbije i BiH.

Članica Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka (BHAAAS) Nirvana Pištoljević je najavila održavanje 14 simpozija iz različitih oblasti.

- I ove godine uspijevamo da budemo multidisciplinarni, a bit će organiziran i umjetnički program - kazala je Pištoljević.

Istaknula je da je ove godine Akademija potpisala ugovor o saradnji s Univerzitetom u Tuzli o naučnoj saradnji i mogućnosti podrške i razvijanja doktorskih studija i podrške naučne dijaspore Bosni i Hercegovini na još jedan konkretan način.

fna-21782

Član Akademije Mirsad Hadžikadić je najavio internacionalni simpozij o inovativnim i interdisciplinarnim aplikacijama savremenih tehnologija. Po njegovim riječima, simpozij će uključiti sedam tematskih oblasti, a predavači dolaze iz SAD-a, BiH i njenog okruženja.

- Primjene, o kojima ćemo razgovarati, savremenih tehnologija se odnose na ekonomiju, medicinu, većinu društvenih nauka, savremene promjene i političke i diplomatske sisteme - naveo je Hadžikadić.

Član Akademije Kenan Arnautović najavio je  simpozij neurohirurga. Po njegovim riječima, uvezali su se s udruženjima neurohirurga Srbije i Hrvatske i ovo je sada zajednički simpozij iz neurohirurgije udruženja neurohirurga BiH, Srbije i Hrvatske. Osim tradicionalnih učesnika na simpoziju iz SAD-a, Njemačke, imaju učesnike iz Albanije, Crne Gore, Turske...tako da simpozij otvara nove mogućnosti za saradnju.

Najavio je da će u Neumu biti potpisan sporazum o saradnji s Univerzitetom u Osijeku, a u  pripremi je saradnja s Medicinskim fakultetom Univerziteta u Beogradu.

Zahvalo je Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH i ministrici Semihi Borovac koja ih je uvijek podržavala i razvijala ovu saradnju.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH pokrovitelj je osmih godišnjih susreta „Dani Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti u BiH“, a ministrica Semiha Borovac je istaknula da je Akademija po brojnosti i  profilu svog članstva, ali posebno po aktivnostima, jedna od najznačajnijih i najvažnijih organizacija akademske dijaspore BiH u svijetu.

- Spremni smo, s obzirom na sve rezultate i sve aktivnosti koje Akademija radi, da u BiH  mijenjamo politiku prema dijaspori - kazala je ministrica Borovac, te najavila da će u ovoj godini biti izrađena politika prema dijaspori kao poseban dokument države BiH.

Svjesni smo, naglasila je ona, ukupnog doprinosa i uticaja koji bh. dijaspora ima na razvoj - ekonomski, društveni, obrazovni, kulturni u BiH.

- Želimo da te veze produbimo i vežemo bh. dijasporu za razvoj BiH i na način da je vidimo kao jednu značajnu kariku u evroatlantskim integracijama BiH. Cijenimo ono što ova akademija radi i posebno cijenimo to što ona daruje BiH u vidu znanja, a to je najvrednije što se može darovati BiH - smatra Borovac.    

Istaknula je da, iako su naučni i kulturni radnici, profesionalci u svom poslu i imaju dobar  status u zemljama prijema, oni nikada nisu zaboravili BiH.

- To posebno cijenimo. Njihov doprinos je neizmjeran za razvoj BiH. Zbog toga će Ministarstvo  nastaviti saradnju s Akademijom - zaključila je Borovac.