GLOBUS

FRANCUSKA Policija ponovo upotrijebila vodene topove protiv demonstranata

Blokirano skladište nafte na sjeverozapadu zemlje

Fena

25.5.2016

Francuska policija upotrijebila je i danas vodeni top da rastjera aktiviste koji su blokirali skladište nafte na sjeverozapadu zemlje u trenutku kada na benzinskim pumpama ponestaje benzina, a sindikati zaoštravaju štrajk u protestu protiv reforme rada i novog zakona o radu.

Demonstranti se, između ostalog, protive produženju radne sedmice koja u Francuskoj trenutno iznosi 35 sati.

Već jedna petina benzinskih pumpi oskudijeva u gorivu, a policija je probila blokadu skladišta u mjestu Duchy Le Min u blizini belgijske granice koju aktivisti drže još od četvrtka.

- Uklonili su sve naše barikade. Blokada skladišta je prekinuta bez sukoba - rekao je Wleil Dance, predstavnik lokalnog ogranka sindikata SUD.

On je dodao da je policija veoma brzo djelovala.

- Upotrijebili su vodene topove, imam utisak da su bili veoma napeti - rekao je on AFP-u.

U prisustvu oko 80 radnika u štrajku, vatrogasci su ugasili zapaljene gume na putevima nakon čega se nad tim područjem nadvio crni dim.

Većina benzinskih stanica u ovoj zoni nema gorivo zbog čega su vozači prinuđeni da prelaze u Belgiju kako bi napunili benzin.

Blokade rafinerija i skladišta dio su društvenih nereda i žestokih protesta protiv reforme rada koju predlaže nepopularna socijalistićka vlada predsjednika Francoisa Hollandea.

Philipe Martinez, lider sindikata CGT koji je organizovao blokadu i štrajkove kod rafinerija, upozorava da će akcija biti nastavljena dok sporni zakon o radu ne bude povučen.

Trenutno najmanje šest od osam rafinerija u Francuskoj ili ne radi, ili radi smanjenim kapacitetom, a saobraćaj je danas dodatno otežan zbog štrajka željezničara koji je izazvao haos među građanima koji na posao idu vozom.

Hollande je rekao da su protesti neprihvatljivi i obećao da će razbiti blokadu, prenosi Tanjug.