LIFESTYLE

NEOBIČNO STANJE Muškarac godinama nije shvatao da od rođenja ima jednu vrstu sljepila

Neil Kenmuir ne može zamišljati slike

A.U.

25.5.2016

Neil Kenmuir iz Lancastera čitavog života je slijep, a da to nije ni znao.

Svako od naš može zamisliti da hoda po plaži ili, zapravo, bilo šta drugo, ali ne i Kenmuir. Naime, on pati od stanja poznatog kao afantazija, što znači da ne može zamisliti slike u glavi, a to uključuje i lica drugih osoba, piše BBC. Drugim riječima, njegov um je slijep.

"Kada sam bio mali i nisam mogao zaspati, očuh bi mi došao i brojao ovce sa mnom, a ja ih nikada nisam mogao zamisliti. Jednostavno, nisam imao šta brojati", rekao je Kenmuir.

Kako kaže, neki aspekti njegove memorije su jako loši, ali činjenica se sjeća izuzetno dobro. Ipak, kao rezultat nemogućnosti zamišljanja slika, jako loše prepoznaj lica osoba.

No, na afantaziju ne gleda kao na nedostatak, nego samo kao malo drugačiji način na koji iskusuje život.

Neil radi u knjižari, ali kada čita, drži se tema koje ne sadrže fikciju.

"Najteže je opisati šta se dešava u mojoj glavi kada se sjećam nečega. Kada mislim na svoju zaručnicu, definitivno nema slike u glavi, ali i dalje mislim na nju. Znam kakva joj je frizura i obrisi lica, ali ne mogu opisati sliku jer je ne vidim. To mi je možda i jedini izvor nekog žaljenja zbog ovog stanja", rekao je Neil.

Osobe koje imaju ovo stanje često tek u određenoj fazi života shvate da drugi mogu zamišljati slike, a kada kažu da oni to ne mogu, često im neko ne vjeruje.

Jedna osoba koja pati od afantazije kazala je da se počeo osjećati izolirano i usamljeno kada je shvatio da drugi mogu zamišljati slike.

Afantazija je otkrivena 1880. godine, ali tek prošle godine počela su ozbiljnija istraživanja.