GLOBUS

Izraelski premijer postigao sporazum o uključivanju ekstremne desnice u vladu

Sporazum uslijedio nakon turbulentne političke sedmice

Fena

25.5.2016

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu postigao je sporazum o širenju svoje koalicijske vlade uvođenjem ultranacionalističke stranke Yisrael Beitenu i imenujući njenog čelnika Avigdora Liebermana za novog ministra odbrane, saopćio je u srijedu vladin zvaničnik.

Moshe Leon, Liebermanov zastupnik, izjavio je da je će sporazum biti potpisan tokom dana. Vladin zvaničnik, koji je tražio da ostane anoniman u skladu s pravilnikom, izjavio je da su obje strane postigle sporazum.

Sporazum je uslijedio nakon turbulentne političke sedmice koja je počela Natanyahuovim pregovorima s umjerenom Laburističkom strankom, da bi se nastavila prkošenjem međunarodnim pritiscima da pokrene mirovne napore s Palestincima i izborom Liebermanove stranke kao novog koalicijskog partnera, prenosi AP.

Potpisivanjem sporazuma, Netanyahu je proširio svoju koaliciju na 66 mjesta u parlamentu koji broji 120 poslanika. On je prethodno imao 61 poslanika, vrlo tijesnu većinu koja mu je otežavala pregovaračku poziciju i dovela ga u položaj da zavisi od uslovljavanja jednog poslanika. 

Lieberman, jedan od najkontroverznijih izraelskih političara, preuzet će dužnost ministra odbrane od bivšeg vojnog zapovjednika Moshe Yaalona, koji je podnio ostavku u ovoj sedmici.  

Yaalon, poput Netanyahusa, politički je jastreb koji je duboko skeptičan prema mogućnosti postizanja mira s Palestincima i komandovao je vojskom tokom 50-dnevnog rata protiv islamskih militanata u pojasu Gaze u 2014. On je tada razbjesnio Sjedinjene Države kritikujući američke mirovne inicijative u regiji kao niavne ili mesijanske. On je, međutim, štitio vojsku kada se našla pod kritikama tvrdolinijaša. 

Njegovim odlaskom izraelskom vladom dominiraju vjerski i ultrancionalistički ministri koji se protive uspostavi palestinske države i imaju bliske veze s pokretom koji se zalaže za širenje jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, prenosi AP.