KOŠARKA

SKANDAL Banovićima uzimaju titulu mimo propisa?

Sve je moguće u bh. ženskoj košarci

E. JESENKOVIĆ

25.5.2016

U bosanskohercegovačkoj ženskoj košarci sve je moguće, pa i to da uredno registriranoj igračici bude uskraćeno pravo nastupa, i to od osoba, odnosno tijela, koja uopće nisu ni nadležne da donose takve odluke!

Slučaj Tamare Kapor, kojoj su pravo nastupa osporili komesar takmičenja Božo Bošnjak, a potom i Takmičarska komisija Košarkaškog saveza BiH, tako će, prema svemu sudeći, ući u red najvećih apsurda u našem sportu.

Nova utakmica

Aktuelna reprezentativka naše države prije početka Lige za prvaka BiH prešla je iz zeničkog Čelika u RMU Banoviće. Odigrala je Kapor prvih šest kola Lige, kao i sedmo, u kojem su Banovići savladali glavnog rivala za titulu, ekipu Play Offa.

No, uslijedila je žalba sarajevskog kluba, iz kojeg su tvrdili da Kapor nije uredno registrirana za Banoviće. I, umjesto da komesar zatraži od KSBiH informaciju o tome da li postoji nešto sporno u registraciji, Bošnjak je odlučio poništiti utakmicu, "procijenivši" da je KSBiH napravio "grešku", i zakazati novu za 31. maj!

Ovakvo izigravanje propisa šokiralo je pojedine članove Upravnog odbora KSBiH, koji su zatražili izjašnjavanje kancelarije i dobili dopis u kojem je navedeno da je Kapor uredno registrirana za Banoviće.

Slučaj dobiva na dramatici ako se zna da je riječ o meču koji direktno utječe na titulu. Kako kaže predsjednik Banovića Zijad Bečić, bude li KSBiH slijedio propise i registrirao utakmicu postignutim rezultatom (69:63), "Banovići već mogu slaviti naslov prvaka, bez obzira na ishod današnjeg meča protiv Jedinstva".

Brza reakcija

Bečić kaže da je klub poslao dopis predsjedniku KSBiH Aleksandru Fuluriji i zatražio hitnu sjednicu Upravnog odbora, naglasivši da je "nevjerovatno da se uvažavaju dvije rečenice u žalbi Play Offa, a ignoriraju propisi i argumenti".

becic-zijad-banovici1

Bečić: Čeka odluku Upravnog odbora

- Komesar je radio stvari na koje nema pravo, čak i odluku o utakmici nije donio unutar propisana 24 sata, već nakon tri dana. Također, našu žalbu je odbila Takmičarska komisija, koja nije ni legalno konstituirana. Čak se ignorira dopis iz KSBiH u kojem je Nataša Bašović, koja je izdala licencu, potvrdila da je Kapor uredno registrirana za nas - kaže Bečić te nastavlja:

- Očekujem da će Upravni odbor što prije reagirati i konačnu odluku donijeti do 31. maja.

Moguć nastup

S obzirom na to da Kapor ima validnu licencu i da nije suspendirana, za nju ne postoje formalne prepreke da zaigra u današnjem meču na domaćem terenu protiv tuzlanskog Jedinstva (19 sati).

No, Bečić kaže da u banovićkom klubu, zbog posljednjih dešavanja, još nisu odlučili hoće li 24-godišnji bek biti u sastavu.