BIZNIS

SAMIT 100 U SARAJEVU: Uvezati zemlje regiona u jedinstveno tržište

Za dva dana u Sarajevu počinje vodeća biznis inicijativa u regionu

K. Ke.

25.5.2016

U glavnom gradu BiH za dva dana počet će peti Samit 100, vodeća biznis inicijativa u regionu, koja okuplja poslovne lidere jugoistočne Evrope, a pod pokroviteljstvom političkih lidera.

Zajednički napori

Samit 100 poslovnih lidera regiona jedinstvena je poslovna inicijativa u jugoistočnoj Evropi, koja okuplja više od stotinu vodećih poslovnih lidera iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, BiH, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Albanije te omogućava intenzivan razgovor o preuzimanju odgovornosti za čvršće povezivanje regiona kroz konkretne prijedloge unapređivanja privredne saradnje. 

Ovogodišnji samit bit će održan pod motom "Dogovor za novo doba", a BiH i Sarajevo prvi put će biti domaćin. Dvodnevni program bit će organiziran u kongresnoj dvorani zgrade „ASA Groupa" u Sarajevu. 

- Okupljanje vodećih biznis lidera u Sarajevu odlična je prilika da pokažemo da su zemlje regiona jedne drugima prilika, a ne opasnost. Zajedničkim naporima i vezama koje imamo sa svijetom, nastupajući kao jedinstveno tržište, možemo pretvoriti ekonomiju jugoistočne Evrope u najdinamičnije biznis okruženje u svijetu - izjavio je Amer Bukvić, direktor BBI banke i kopredsjedavajući ovogodišnjeg Samita 100.

Kako je naveo Eldin Hadžiselimović, direktor „ASA Holdinga" i kopredsjedavajući Samita, skup će biti održan pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH.

- Bit će održan zajedno sa samitom Brdo - Brijuni procesa, koji će okupiti političke lidere jugoistočne Evrope. Očekujemo susret poslovnih lidera regije zajedno s predstavnicima politike - istakao je Hadžiselimović.
 
Specijalni gost

Organizatori Samita 100 su BBI banka i ASA Holding iz Bosne i Hercegovine, uz podršku Združenja Manager iz Slovenije, Srpske asocijacije menadžera, Hrvatske udruge poslodavaca, „Atlas grupe" iz Crne Gore i "Alkaloida" iz Makedonije. 

Specijalni gost ovogodišnjeg samita bit će ambasador Kari Kahiloto (Kahiluoto), predsjedavajući Nordijskog vijeća ministara, tijela kojim je regulirana međusobna ekonomska saradnja nordijskih zemalja.