VIJESTI

DR. ELMIR JAHIĆ: Mladi su previše vezani za stolicu, a sport su potpuno zanemarili

Načelnik UKC-a Tuzla nakon tragičnih smrti troje maturanata

E. Sk.

25.5.2016

Maturanti Prnjavora, Travnika i Čapljine još dugo će tugovati za kolegama Emirom Jugom, Admirom Glavašom i Nikolinom Raič, koji su prije i za vrijeme maturskih zabava izgubili svoje najvažnije, životne bitke. Pretpostavlja se da su njihove smrti posljedice srčanih udara, što je najbliže istini, jer i statistike pokazuju da se ljekarima s dijagnozom akutnog infarkta miokarda sve češće javljaju pacijenti mlađi od 30 godina. 

Docent dr. Elmir Jahić, načelnik Klinike za kardiovaskularne bolesti UKC-a Tuzla, ističe da je u posljednje vrijeme, generalno govoreći, povećan broj srčanih udara kod mlađe populacije i uglavnom se vežu uz način života. 

- Nezdrav način života počinje još u osnovnoj školi zbog neadekvatne ishrane i nedostatka fizičkih aktivnosti. Naša djeca danas su previše vezana za stolicu, računare ili televizor, dok se apsolutno zanemaruje značaj bavljenja sportom. Tinejdžeri su, pak, skloni upotrebi duhana, alkohola, pa i droga, a sve to utječe na njihovo zdravstveno stanje – kaže Jahić. 

Temeljni propust, smatra on, ogleda se u činjenici da kod naših građana nema zdravstvene kulture. 

- Najbitnija je primarna prevencija kardiovaskularnih oboljenja, koja podrazumijeva zdrav način života, zdravu ishranu i fizičke aktivnosti, prestanak pušenja, konzumiranja alkohola i narkotika – ističe Jahić.