VIJESTI

ISTRAŽUJEMO Drogu dilaju i majke s djecom i penzioneri

Kako se policijski inspektori bore s velikom pošasti

R. HAJDAREVIĆ

25.5.2016

Starosna granica za konzumiranje droga sve se više snižava. Marihuana je već odavno ušla u srednje škole, a sada, nažalost, ima sve više zabilježenih slučajeva da je koriste i osnovci. Ekipa „Avaza“ razgovarala je s jednim visokopozicioniranim inspektorom iz Odjela za borbu protiv zloupotrebe droga FUP-a, koji nam je prenio svoje utiske o tome kako se on i njegovi saradnici borbe protiv ove pošasti.

Prikupljanje dokaza

- Najčešće korištene droge su marihuana, amfetamin i spid te u manjoj mjeri heroin. Zbog socijalne situacije u državi, ove vrste droga cijenom su prihvatljive. Najviši procent konzumenata droge su mladi, u dobi od 15 do 25 godina - kaže on. 

Svoje aktivnosti FUP fokusira na međukantonalni kriminal, transport droga te organizirane kriminalne grupe. O procentu uspješnosti, inspektor kaže: 

- Svi slučajevi koje smo kriminalistički obrađivali, rezultirali su hapšenjima i pravosnažnim sudskim presudama. Pronađena droga nikada nije jedini materijal, tokom istrage se prikuplja niz dokaza kojima se dokumentira njihova povezanost. 

Jedna od metoda koje se primjenjuju je i simulirani otkup. Prikriveni istražitelji infiltriraju se u kriminalne grupe i organizira se otkup tokom kojeg se vrši hapšenje. 

- U takvim akcijama hapsimo kurire i dilere, ali je vrlo teško doći do nalogodavaca i krupnih riba. Uhapšeni šute, što zbog straha, što zbog lojalnosti. Zauzvrat, njihove porodice budu finansijski osigurane dok oni služe kaznu – riječi su našeg sagovornika. 

Kada je u pitanju međudržavni kriminal, BiH se najviše koristi kao tranzitna zona. 

ziga-jusuf-11

 Žiga: Bijeg iz stvarnosti

- Nekoliko puta desilo nam se da imamo saznanja o određenom transportu, ali istovremeno dobijemo i naredbu da ih pustimo da prođu do zemlje koja je njihovo krajnje odredište. Tamo se, onda, organizira njihovo hapšenje – kaže inspektor.

Kriminalci su sve domišljatiji i, kako kaže inspektor, ne postoje pravila.  

- Svaka situacija posebna je priča, često moramo ući u glavu kriminalcima. Danas su sumnjivi, bukvalno, svi. Dešavalo se da kuriri budu penzioneri ili majke s djecom – ističe on.

Najveća opasnost

Profesor dr. Jusuf Žiga, sociolog i profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, ističe da su adolescentsko doba i znatiželja najveća opasnost.  

- Mladi su u tom dobu psihički nedovoljno zreli i ne mogu procijeniti gdje ih to može odvesti. Još jedan od čestih uzroka jeste situacija koja dolazi nakon nekog razočarenja, pa droga predstavlja bijeg iz realnosti – kaže Žiga. 

On dodaje da upravo tada, kada je najpotrebnije, društvo zakaže.

- On tada nema nikoga da mu pomogne kada poklekne. Vrlo često zakažu roditelji, zakaže škola i društvo koje ne pruži šansu. Umjesto da se iskaže na sportskom planu ili na neki drugi način, tinejdžer će otići u potpuno drugom smjeru, a to kasnije stvara problem cijelom društvu.

Na udaru i zbog svjedočenja

Čak ni nakon što uhapse kriminalce i predaju ih organima gonjenja, inspektori nisu završili posao, jer često moraju i svjedočiti na sudskim procesima. 

- Kada svjedočimo, ne možemo to uraditi kao zaštićeni svjedoci, već se moramo predstaviti imenom i prezimenom te navesti adresu. Često nakon toga dobijemo saznanja da se kriminalci raspituju o našim porodicama. Čak se dešavalo da se sretnemo na ulici, pa i tu bude prijetnji – kaže naš sagovornik.  

Brojke 

- 2.000 stabljika marihuane otkriveno na plantaži u Hutovom blatu 2011. 
- 163 kilograma marihuane zaplijenjeno 2008. 
- 25 kilograma spida s miks masom zaplijenjeno prošle godine
- 15 kilograma marihuane zaplijenjeno 2009.