VIJESTI

OBREN PETROVIĆ: Zajednički nastavljamo graditi Doboj i ljepšu BiH

Gradonačelnik Doboja i SDS-ov kandidat na lokalnim izborima

E. HALIMIĆ

25.5.2016

Vjerujem da će jedinstvo i sloga naroda pobijediti na lokalnim izborima. Više se brinem za to nego za mjesto gradonačelnika, jer ja samo izvršavam ono što od mene narod traži, bit ću sretan da na kraju zajednički pobijedimo i da zajednički nastavimo da gradimo grad Doboj i još ljepšu BiH nego što je sada, kazao je za „Avaz“ aktuelni gradonačelnik Doboja i SDS-ov kandidat na lokalnim izborima Obren Petrović. 

Politika multietničnosti

- Iskreno, ja očekujem pobjedu, smatram da je moja politika multietničnosti, zajedničkog rada i života u Doboju do sada uspijevala. Ovakvim radom, slogom i jedinstvom svih naroda možemo najviše postići, ali normalno je da nam treba veća pomoć od vlasti na nivou RS i BiH - smatra Petrović.  

Na pitanje može li ga se okarakterizirati kao probosanskog političara, Petrović nam je kazao da ono što je on na terenu vidio, pokazuje da veliki broj Srba, Hrvata, Bošnjaka i ostalih podržava takav način rada. 

- Samo moramo ići naprijed i stvarati atmosferu zajedničkog rada i života, mi smo imali veliku pomoć međunarodne zajednice i zahvaljujući njoj, u Doboj je uloženo 25 miliona KM. To se dogodilo zato što su oni prepoznali zajednički život i borbu za svakog čovjeka u našem gradu – ističe Petrović. 

On smatra da je ovakav način rada dobar primjer i rješenje za sve probleme u BiH. 

 - Svaki drugi pristup za nas bio bi propast, naši ljudi koji zajedno rade daju meni snagu i pokazuju da se isto tako može i BiH graditi. Svi ovdje vide rezultate našeg zajedničkog rada, a mene ne interesuje ko meni pomaže, da li je to Amerika, Njemačka, Turska, Rusija ili neko drugi. Bitno je da pomažu i da idemo u izgradnju našeg grada, a tako i cijele BiH – naglasio je Petrović. 

Sarađivati sa svima

Upitan da komentira učestale napade pojedinih političara na njega, Petrović je kazao da je očito da smeta političarima u RS, ali i nekim u BiH. 

 - Predsjednik Dodik, kada me napadao, govorio je da će „sve pomesti“, ali onda je mene lično prozvao i rekao da mi neće pomoći ni Bošnjaci ni Hrvati ni međunarodna zajednica. Znači, očito je da on vidi da je moja snaga u svim narodima i to je ono što njemu smeta. Oni govore da oni neće da budu Turska, ni mi nećemo, ali hoćemo da budemo BiH, koja će sarađivati sa svim državama – zaključio je Petrović. 

Turska donacija 

- U naredni utorak polažemo kamen temeljac za izgradnju mosta između Doboja i Doboj-Istoka u koji Turska ulaže više od milion KM. Na tom području većina je srpskog stanovništva i oni imaju od toga koristi. To jasno pokazuje da mi nacionalisti nemaju šta reći. Oni nemaju pravo da mi kažu u kojem pravcu trebam voditi politiku. Oni prijatelji koji nam žele pomoći uvijek su dobrodošli bez obzira na to o kome se radi - smatra Petrović. 

Pomoć za povratnike 

 - Mi u budžetu za sljedeću godinu planiramo milion KM samo za Hrvate povratnike u naš grad. Hoćemo da pokažemo kako se borimo za najmalobrojniju populaciju od svih naroda. Želimo im pomoći i u tome imamo podršku, a nakon toga vršit ćemo pritisak i na vlasti RS kako bi i oni radili na rješavanju ovog problema - istakao je Petrović.