GLOBUS

INZKO: Hofer je podržao otcjepljenje RS, a to bi destabilizovalo BiH i region

Visoki predstavnik u BiH za austrijske medije

Redakcija

25.5.2016

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovni Valentin Inzko pozitivnim je ocijenio činjenicu da novoizabrani predsjednik Austrije Alexander Van der Bellen podržava perspektivu pristupa balkanskih zemalja EU.

To je, istakao je, dobra vijest za austrijsku ekonomiju, ali takođe i za sve zemlje Balkana.

Prokomentarisao je i izborni rezultat kandidata desničarske Slobodarske partije za predsjednika Austrije Norberta Hofera.

"Kao visoki predstavnik, osjećam olakšanje zbog toga što je predsjednički kandidat Hofer, koji se zalagao za 'stoprocentno pravo Srba u BiH na samoopredjeljenje', što bi zapravo značilo odcjepljenje tog entiteta od BiH, izgubio na izborima", kazao je Inzko u ponedjeljak uveče bečkom listu Der Standard.

Otcjepljenje ne bi vodilo samo destabilizaciji BiH, dodao je, već cijelog regiona.

"Osim toga, nezavisnost jednog entiteta nije predviđena Dejtonskim sporazumom", pojasnio je Inzko.

List Der Standard piše da su se predsjednički izbori u Austriji s pažnjom pratili i u BiH, "u zemlji u kojoj je etno-nacionalizam u ratu (1992-1995) doveo do 100.000 mrtvih, a Slobodarska partija (FPÖ) Norberta Hofera je upravo na etno-nacionalističkom kursu."

List napominje da se Hofer u jesen prošle godine, kada je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik boravio u Beču, izjasnio za nezavisnost RS.

Takva vrsta secesije je pak protivna Dejtonskom sporazumu i mogla bi da destabilizuje zemlju, piše Standard i podsjeća da je Dodik bio jedan prvih inostranih političara koji je Hoferu čestitao nakon prvog kruga predsjedničkih izbora u Austriji.